• Как да се справим с тормоза на работното място?

    Как да се справим с тормоза на работното място?

    Изследване на института CIPD сочи, че 15% от анкетираните служители признават, че са били жертва на тормоз на работното си място

    Как да се справим с тормоза на работното място?

     

    Една четвърт от служителите смятат, че компанията им си затваря очите за тормоз на работното място, сочи доклад на  Институтa за персонал и развитие CIPD. Въпреки че 15% от анкетираните служители са били подложени на тормоз през последните три години, повече от половината от тях не са подали сигнал за това във фирмата си. "Страхът е най-големият фактор", казва един от респондентите. "Отделяш се, когато нещо ти се случи."

    CIPD призова фирмите да обучат мениджърите да се справят по-добре с такива конфликти. Докладът на CIPD, който представлява HR специалисти, се основава на две онлайн анкети, проведени от анкетиращата организация YouGov. Едината обхваща възгледите на повече от 2000 работници, а другата изследва HR специалисти и лицата, вземащи решения. CIPD също така проведе онлайн фокус група с работници, преживели тормоз на работното място.

    Някои хора казаха, че страдат от стрес, тревожност, безсъние, сърцебиене и мисли за самоубийство. „Трябваше да имам антидепресанти и консултации“, каза един работник. "Все още не мога да отида в града, където работех поради панически атаки." „Може да отнеме много смелост на някой да заговори за неподходящо поведение на работното място, но има много разочароващи резултати по отношение на способността на организациите да се справят състрадателно и ефективно с жалбите“, заяви CIPD. „Много хора смятат, че организацията им не действа бързо или справедливо, за да разреши жалбата или че дори, че те са обвинените в дадената ситуация.“

    Най-често срещаната форма на тормоз е „подкопаване или унижение в работата ми“, отчетено от 55% от засегнатите жени и 50% от мъжете. Тогава дойдоха "постоянни неоправдани критики" и "нежелани лични забележки". Около 4% от служителите заявиха, че са били тормозени сексуално през последните три години, посочва CIPD. Той определи проблема като "упорит", въпреки законодателството за равенство от десетилетия. Но тя каза, че е имало "положителна промяна" през последните две години в желанието на служителите да се противопоставят на сексуалния тормоз, като 33% се чувстват по-уверени да го предизвикат.

    Един от мениджърите, взели участие в анкетата, казва, че някои хора не съобщават за тормоз, тъй като се страхуват, че може да "прекаляват". "На мен много пъти ми го казваха", каза мениджърът. „Някои хора може да не знаят кой или как да докладва това.“

    Рейчъл Суф, старши съветник по трудовите отношения в CIPD, заяви, че проучването е „събуждане, призив към работодателите да поставят обучителните ръководители в основата на усилията за предотвратяване на неподходящо поведение на работното място“. Тя добави: „Нашите изследвания показват, че мениджърите, които са преминали обучение, могат да помогнат да спрат възникването на конфликти и са много по-добри в насърчаването на здрави взаимоотношения в екипа си. "И когато възникне конфликт, те могат да помогнат за разрешаването на проблема по-бързо и ефективно."

    CIPD добави, че фирмите трябва да "насърчават културата на говорене" с добре разгласена процедура за подаване на жалби. Мениджърите също трябва да са наясно, че понякога е възможно най-добре да се решават такива проблеми, особено ако поведението е било неволно, каза още той.

    съвети икономика проучване служители мениджър проблем анкета работно мяст тормоз

    Оценка на новината

    0