• Данните за БВП са лоши - но възстановяването е това, върху което трябва да се съсредоточим

    Данните за БВП са лоши - но възстановяването е това, върху което трябва да се съсредоточим

    Очакваният удар за икономическата активност на Обединеното кралство през април е наистина мащабен по думите на един анализатор и „опустошителен“ по думите на друг.

    Данните за БВП са лоши - но възстановяването е това, върху което трябва да се съсредоточим

    Можем да очакваме, че по-голямата част от прекъснатата дейност ще се възвърне през следващите месеци, когато хората се върнат на работа, а училищата и предприятията се отворят отново. Това, за което трябва да се притесняваме, е икономиката, в която ще се озовем, когато острата фаза на кризата приключи, казва Бен Чу

    Очакваният удар за икономическата активност на Обединеното кралство през април е наистина мащабен по думите на един анализатор и „опустошителен“ по думите на друг.

    Важно е да се признае, че тази рецесия не е нормална в смисъл, че обикновено е породена от нещо, което се случва по същество в самата икономика - финансова криза, загуба на доверие от страна на потребителите, скок в цената на заемите и т.н.

    В този случай тя е създадена от поръчано от правителството блокиране, за да се съдържа нова болест и това е попречило да се извършват огромни части от нормалната икономическа дейност.

    Някои твърдят, че по-голямата част от дейностите биха били прекратени във всеки случай, тъй като хората спряха да ходят на работа и ресторанти и да пътуват и така нататък, поради риска от това да се заразят с коронавируса.

    Това е спорно, но дори да е правилно, същественият факт остава, че това не е нормална рецесия.

    И това има значение, защото това означава, че нивото на активност е било изкуствено ограничено.

    Когато икономиката се отвори, това, което сега започва, голяма част от икономическата активност автоматично ще се върне.

    Така че с основание можем да очакваме, че по-голямата част от загубените 20 на сто от активността ще се върнат в следващите месеци, докато хората се върнат на работа, училища и бизнес се отварят отново.

    Това обаче не означава, че можем да сме спокойни по отношение на икономическите перспективи.

    Ранните надежди, че общото ниво на икономическа активност може да се върне там, където беше преди кризата до края на годината, изглежда все по-малко вероятно реализуемо.

    Училищата не отварят толкова бързо, колкото ни се иска

    Постоянните изисквания за социално дистанциране изглежда окажат пагубен ефект върху голяма част от индустрията за търговия на дребно, развлечения и гостоприемство през следващите месеци, дори ако блокирането е премахнато.

    Доверието на потребителите и разходите им могат също да бъдат по-ниски поради повишената безработица.

    Трудно се забелязва факта, че бизнес инвестициите се възстановяват, тъй като много фирми са били принудени да вземат заеми, за да се справят с ограниченията. Ще се озовем в една слаба икономика, когато острата фаза на кризата приключи. Това е важното за нашите работни места и за поминък през следващите години.

    Именно там е и основното предизвикателство пред създателите на икономическа политика - в Министерството на финансите и Банката на Англия.

    Кризата ефективно ни принуди да затворим огромни части от нашата икономика. В очите на повечето хора това беше необходимо за спасяването на хиляди животи.

    Но ние трябва да гарантираме, че когато рестартираме икономическите дейности, ще си върнем всичко, което сме загубили.

     

    БВП Безработица коронавирус Обединеното кралство Банката на Англия

    Оценка на новината

    0