• Как да превърнем компанията ни в едно от „Най-добрите места за работа в света“?

  Как да превърнем компанията ни в едно от „Най-добрите места за работа в света“?

  Бизнесът трябва да покаже лидерство в активното водене на хората през този период на промяна. 

  Как да превърнем компанията ни в едно от „Най-добрите места за работа в света“?

  Като следствие на пандемията от коронавирус, компаниите по света поеха нови роли и отговорности.

  Проучване на световния лидер в HR решенията Adecco Group показва, че 80% от служителите се доверяват на работодателя си, че той ще им осигури по-добър работен свят след Covid-19, а 61% от тях са уверени, че компанията, за която са работили, ще ги подкрепя по време на всякакви бъдещи кризи. След като спечели това доверие, сега бизнесът трябва да покаже лидерство в активното водене на хората през този период на промяна. 

  Въпреки че в настоящата пандемична среда трябва да пазим физическа дистанция един от друг, сега повече от всякога компаниите насърчават социалното сближаване и свързаността между хората.

  Ето пет идеи от Adecco Group за това какво могат да направят работодателите, за да подобрят благосъстоянието на своите служители и да се превърнат в най-добро място за работа.

  # 1. Позволяване на нови форми на работа

  Служителите се стремят да запазят по-голямата автономност и гъвкавост на работното време, от което се ползваха при работата от вкъщи, търсейки баланса между офис и дистанционна работа. Постоянната връзка с работата и жонглирането с много роли у дома обаче, крие много психосоциални рискове за служителите, включително тревожност, депресия и “прегаряне”. Затова при създаването на нови работни модели, изслушването на служителите трябва да бъде в основата им. Работодателят трябва да гарантира, че ще да бъде запазено уважението към личността, свободното време и психическото здраве на всеки.

  # 2. Нужни са нови лидерски качества

  Пандемията засилва нуждата от нов набор от лидерски умения, в които емоционалната интелигентност е новият златен стандарт. Новата порода лидер трябва да бъде съпричастен, ясен комуникатор, способен да насърчава работни взаимоотношения, основани на взаимно доверие, а не на йерархично управление отгоре надолу. Лидерите все още не са добре подготвени към изискванията на новата среда, затова компаниите трябва да инвестират в развитието на тези нови умения, за да са достатъчно адекватни и адаптивни.

  # 3. Преминаване към холистични програми за благосъстояние

  Служителите искат уверение, че тяхното благосъстояние и безопасност остават най-важният приоритет. Лидерите трябва да се грижат за цялостното благосъстояние на своите служители, защото в противен случай мотивацията и желанието за принадлежност към компанията намаляват драстично. Adecco Group разработи методология, която е публично достъпна и се основава на набора от  четири елемента на благосъстоянието (физическо, психическо, социално и целенасочено).

  # 4.  Фокусиране върху различията в уменията

  Адаптивността лежи в основата на устойчивото развитие на кариерата. Но изследванията на Adecco Group показват несъответствие между самооценката за нивото на риск от изпадане от трудовия пазар и готовността на хората да предприемат стъпки за справяне с тази ситуация. Поради това работодателите трябва да бъдат активната страна в развитието на хората си. Поемането на такъв ангажимент за инвестиране в умения е по-евтино за компанията в дългосрочен план, отколкото наемането на нови хора. Това повишава и ангажираността и лоялността на служителите.  

  # 5. Преосмисляне на схемите за защита

  Пандемията и „затварянето“ на света подложи на сериозен риск и показа уязвимостта на хората  със свободни професии, работещи като фрийлансъри или на временни договори. Нуждата от промени в трудовите законодателства, така че да бъде гарантирана и тяхната защита, е повече от необходима. Компаниите са тези, които трябва да застанат в подкрепа на тези служители в разговорите с институциите във всяка държава.

  На база своя опит и наблюдения на 60 пазара, Adecco Group въвежда най-добрите практики и в самата компания, превръщайки се в добър пример за цялата екосистема. Признание затова е, че Adecco Group беше класирана на 7-мо място в света за „Най-добрите места за работа“ в престижното проучване Great Place to Work®. Така за пета поредна година Adecco Group е включена в топ 25 на най-добрите работни места в света, като в проучването са участвали 10 милиона служители от над 10 000 компании в 92 държави.

  Според проучването Great Place to Work® служителите на Adecco Group са доволни, че работят за компания със силна култура на екипен дух, гордост и вдъхновение. Това, което според тях отличава Adecco от останалите компании, е приветливата и приятелска работна среда, където те могат да бъдат себе си, имат свободата да вземат решения в работния процес, включително и сами да определят работния си график.

   

  За допълнителна информация:

  Яворка Петрова

  Account Director, V+O Communication

  тел.: + 359 2 958 27 46, мобилен: + 359 894 727175, е-mail: [email protected]

   

  За Adecco Group

  Adecco Group e световен лидер в областта на HR решенията. Ние вярваме, че можем да помогнем на всеки човек в променящия се работен свят и всеки ден даваме възможност за професионално развитие на 3,5 милиона души. Обучаваме, развиваме и наемаме таланти в 60 държави, помагаме на нашите клиенти да се адаптират към промените в работния свят. Като една от компаниите в Fortune Global 500, с начина ни на работа създаваме добавена стойност, както за стимулиране на икономиките по света, така и за развитието на обществото като цяло. Култура на приобщаване, справедливост и работа в екип вдъхновява нашите 34 000 служители. Горди сме, че благодарение на признанието на служителите ни редовно сме отличавани като „Най-доброто място за работа“ в класацията на Great Place to Work®. 

  Adecco Group AG е регистрирана в Швейцария (ISIN: CH0012138605) и е листвана на SIX Swiss Exchange (ADEN). Групата оперира девет глобални марки: Adecco, Adia, Badenoch & Clark, General Assembly, LHH, Modis, Pontoon, Spring Professional and Vettery.

   

  Няма етикети за тази новина

  Оценка на новината

  0