• Настана страшно финансово време. Как да избегнем паниката?

    Настана страшно финансово време. Как да избегнем паниката?

    Месеци на изолация, без отговор на подадените заявления за работа, привършване на спестяванията...

    Настана страшно финансово време. Как да избегнем паниката?

    Безпокойството около парите неимоверно нарасна тази година. Около 64% ​​от работещите съобщават, че финансите са „значителен източник на стрес“ в живота им по време на пандемията.

    Над 45 милиона души са безработни. Милиони губят домовете си, изостават с плащанията на сметките си и не могат да осигурят прехрана за себе си и семейството си. Дори онези, които все още имат работа, се страхуват да не я загубят.

    В днешно време цари несигурност и точно тя води до повишен страх, безпокойство и в някои случаи до пристъпи на паника. Какво е важно да знаем?

    1. Тревожността може да бъде объркваща и дори парализираща. В резултат на това може да е трудно да мислите правилно, затова се успокойте. Решенията, генерирани в  момент на отчаяние и стрес са недалновидни.

    2. Медитацията, здравословното хранене, достатъчното сън и избягването на алкохол могат да намалят нивата на стрес.

    3. В най-лошите си моменти се опитайте да се фокусирате върху петте си сетива - способността да видите, помиришете, чуете, вкусите и докоснете. Това може да постави спирка на спираловидни мисли от типа на Страшния съд. Слушането на успокояваща музика или съставянето на списък с нещата, за които сте благодарни, също може да притъпи безпокойството. Избягвайте вглъбяването в социалните медии и новини.

    4. Съсредоточете се върху това, което можете да направите.

    В наши дни е лесно да се страхувате за бъдещето. Опитайте се да дешифрирате това, което е под ваш контрол, от това, което е извън него. Направете честен опис на това, което можете да направите, за да промените ситуацията си в момента. 

    5. Важно е да си поставите разумни цели. 

    Запитайте се: „Какво мога да направя днес?" Може би това е разходка, публикуване на съобщение в социалните мрежи, че търсите работа или проучване на онлайн клас, който ще ви помогне да освежите уменията си.

    6. Що се отнася до парите ...

    Опитайте се да идентифицирате най-големия си „стресов фактор. Може би това са големи, неочаквани медицински разходи или невъзможност за покриване на наема за следващия месец. След това помислете за креативни решения на този проблем. Например някои държавипредлагат спасителни програми, за които можете да кандидатствате.  Създаването на бюджет може да ви помогне да разберете по-добре и след това да се справите с финансовите си предизвикателства. Изрязването на ненужните разходи е дълъг път към активността в решението срещу чувството за безсилие и финансова уязвимост.

    7. Помощ от приятел

    От решаващо значение хората да се обръщат към другите по време на трудни моменти. Скриването на проблема не го кара да изчезне. Най-често това го влошава. Не позволявайте на срама и смущението да ви попречат да получите помощта, от която се нуждаете.

    8. Потърсете помощта на специалист, в случай че прецените, че няма да успеете да се справите сами със страха и притесненията си.

     

     

    стрес финанси Безработица пандемията COVID-19

    Оценка на новината

    0