• Как да празнуваме безопасно по време на пандемия?

    Как да празнуваме безопасно по време на пандемия?

    Основни съвети на лекарите от цял свят за това какви мерки да се вземат по време на предстоящите празници.

    Как да празнуваме безопасно по време на пандемия?

    Привързани към дома и уморени след стресираща и без отпуски година, мнозина не са склонни да пропуснат да прекарат предстоящите празници с близките си, независимо от нестихващата пандемия.

    CNBC’s Global Traveler помоли лекарите за медицински съвет как пътниците и домакините на събирания могат по-безопасно да празнуват следващите седем седмици.

     

    1. Проучете с кого ще празнувате

    За съжаление, това не е годината за големи празнични събирания на няколко поколения със семейството от отдалечени места. Оценете възрастта и здравето на тези, с които ще споделите празниците. 

    Младите хора, които планират да се събират в домовете на своите родители и баби и дядовци, трябва да бъдат особено внимателни.

    2. Карантина преди пътуването

    Единственият приет начин за практически елиминиране на риска е 14-дневната строга карантина. В повечето семейства това не е практично, особено при младите това вероятно няма да се случи.

    3. Ако е възможно, шофирайте

    Макар, че данните показват, че въздушното пътуване носи минимални рискове от заразяване с коронавирус, полетът „е повече от просто седене в самолет“..

    Шофирането е най-безопасният начин за пътуване в момента. Помислете за опаковането на цялата храна и закуски за пътуването. За да намалите рисковете, изчакайте пет дни, преди да се интегрирате в семейната среда.

    Лекарите предупреждават, че отрицателният тест за Covid-19 не трябва да се счита за „безопасно уверение, че не сте болни“

     

    4. Карантина при пристигане

    Ако това изглежда прекомерно, помислете, че е необходим само един човек, който да зарази цялата група.

    5. По време на престоя

    Домът е рай за мнозина. Но за безопасността на всички, предпазните мерки трябва да се засилят, а не да се отпускат при пристигането.

    Пътуващите трябва да носят маска, дори когато са със собствените членове на семейството, както и да избягват близък контакт с рискови членове на семейството, особено когато са на закрито.

    По-младите хора, завръщащи се в родните си градове, често се събират със стари приятели. Лекарите съветват груповите дейности, като посещение на барове и партита да бъдат сведени до минимум през този сезон.

    6. Съвети за домакините на събиранията

    Домакините трябва да установят правила преди самите празници.

    Той препоръчва да се планира малка среща за по-кратка продължителност от обикновено. Избягвайте прегръдките и ръкостисканията, когато гостите пристигнат, каза той. Разстелете маси и столове настрани и настоявайте гостите да носят маски, да останат социално дистанцирани и да си мият ръцете.

    Центровете за контрол и превенция на заболяванията съветват празничните събирания да се правят достатъчно малки, за да позволят на гостите да останат на разстояние шест фута през цялото време. Музиката трябва да бъде ниска (за да не се вика на хората и те да бъдат чути), кофите за боклук трябва да са безконтактни и гостите да не докосват домашни любимци.

    Сервирането на храна, която е централна част от повечето празнични събирания, е сложно. Насърчава се гостите да носят храна и напитки за себе си.

    Ако се предлага храна, трябва да сервира един човек, включително предмети за споделяне като дресинг за салати и подправки. Всички спално бельо, включително покривала за седалки и покривки, трябва да се перат веднага след събитието.

    И накрая, домакините трябва да напомнят на гостите да останат у дома, ако са болни или са били изложени на Covid-19.

    7. Най-сигурният вариант? Останете у дома!

    По-безопасно е да останем вкъщи и да споделяме празниците с хората, които живеят в нашето домакинство. Въпреки че всички сме уморени от комуникацията онлайн, това наистина е най-безопасният начин.

     

    празници съвети пандемията COVID-19

    Оценка на новината

    0