• Как да проведете интервю за работа с робот-вербовчик?

    Как да проведете интервю за работа с робот-вербовчик?

    Ако при следващото си интервю се сблъскате с робот-вербовчик, експертите препоръчват да имате предвид тези съвети.

    Как да проведете интервю за работа с робот-вербовчик?

    Използването на изкуствен интелект /ИИ/ при интервюта за работа нараства, което може да звучи като обезсърчаваща перспектива, но експертите казват, че има някои начини да подготвите първата си среща с робот-вербовчик.

    Около 70% от над 1500 специалисти по човешки ресурси и набиране на персонал, анкетирани от LinkedIn, вярват, че виртуалното набиране на персонал ще се превърне в новия стандарт след пандемията на коронавируса.

    И докато за много фирми това може просто да означава, че работодателите ще продължават да провеждат интервюта чрез Zoom, появата на повече инструменти за изкуствен интелект, предлагащи да направят процеса по-ефективен, предполага, че търсенето на роботи-вербовчици може да остане тук.

    Така че, ако при следващото си интервю се сблъскате с вербовчик на роботи, експертите препоръчват да имате предвид тези съвети.

     

    Език на тялото

    За инструментите за наемане на изкуствен интелект, които анализират езика на тялото, Андрес Ларес, управляващ партньор в Института за преговори на Шапиро, каза, че първоначално може да изглежда „страшно“ за интервюираните, тъй като е трудно да се предскаже точно какво алгоритъмът използва. Той обаче добави, че има общи положителни съвети за езика на тялото, които кандидатите могат да използват, за да направят добро впечатление.

    Той препоръча „прости неща“ като усмивка, леко накланяне напред и „много зрителен контакт“, както и като цяло да показва повече „отворени маниери“.

    Начинът, по който интервюираните формулират отговорите си, също е ключов, каза Ларес, когато се анализира езикът.

    „Начинът, по който говориш е особено важен, може би всъщност по-важен, отколкото когато си с истински човек", каза той.

    Например Ларес каза, че ИИ може да тълкува използването на фрази като „мисля“ като по-колебливи.

    „Като цяло това, което открихме, е, че много от алгоритмите търсят увереност“, обясни той.

    Ларес предложи на кандидатите да изписват какво биха искали да кажат за определени отговори и да го прочетат в ролева игра, така че да се чувстват по-уверени, когато го казват отново в действителното интервю, което може да помогне да се отървете от тази предварителна фраза. Той препоръча тъкане в ключови фрази, използвани в длъжностната характеристика, точно както кандидатите в автобиографията си.

     

    Водене на записки

    Кевин Паркър, главен изпълнителен директор на софтуерната платформа за видео интервюиране HireVue, заяви, че кандидатите за работа биха били добре посъветвани да обмислят воденето на бележки между отговорите, ако подобно на HireVue софтуерът позволява на интервюираните да правят паузи.

    И точно както при интервюто лице в лице, Паркър предлага на интервюираните да използват техниката „ЗВЕЗДА“ (ситуация, задача, действие и резултат), за да структурират отговори на ситуационни въпроси.

    HireVue осигурява видео интервю при поискване, където работодателят може предварително да запише въпроси и след това да ги изпрати на кандидати за работа, които записват отговорите си. Той също така има алгоритъм, който транскрибира и анализира отговорите на кандидатите, за да помогне на филтриращите кандидати, преди да бъдат видяни от вербовчик, въпреки че Паркър подчерта, че това се използва само в една пета от неговите интервюта, за тези с голям обем заявления.

     

    Честност, ценности и личност

    Ларес призна, че говоренето на екран в интервю, а не на реален човек, може да се почувства „неловко“, тъй като кандидатите не могат да видят как техният интервюиращ реагира на отговорите им и няма възможност за малък разговор, за да може разговорът да тече.

    За да се отърве от част от първоначалния дискомфорт, той предложи да се мисли за история от минала работа и да се практикува повторно разказване пред камера, за да се почувства удобно.

    „Извеждането на някои от тези извивки по-рано в несвързана среда може да бъде наистина полезно“, каза Ларес.

    Аида Фазилова е главен изпълнителен директор на HR технологичния стартъп XOR, който използва AI за автоматизиране на най-ранните етапи на наемане на работа като кандидатстване, скрининг и планиране за лични срещи.

    „Ако искате да участвате в прожекционното си интервю с AI, бих препоръчала голяма доза честност, ценности и личност“, посъветва тя.

    Ако записвате видеоклип, тя предлага да добавите фон, който „дава поглед към това кой сте.“

    интервю изкуствен интелект робот-вербовчик HireVue

    Оценка на новината

    5.00