• Мозъчна мъгла - какво представлява и как да се справим с нея?

    Мозъчна мъгла - какво представлява и как да се справим с нея?

    Неврологът Сабина Бренан дава яснота що е то мозъчна мъгла и как да я победим.

    Мозъчна мъгла - какво представлява и как да се справим с нея?

    Въпреки че съществуват конкретни статистически данни за разпространението на мозъчната мъгла, неврологът Сабина  Бренан подчерта, че около 600 милиона души по света страдат от когнитивна дисфункция, което според нея е клинично описание на този проблем.

    „Мозъчната мъгла е съвкупност от симптоми, които водят до загуба на умствена яснота или мъгляво мислене“, пише Сабина Бренан в наскоро публикуваната си книга „Побой на мозъчната мъгла“.

    Затрудненото мислене ясно е отбелязано и като един от изтощителните симптоми на „дългия Ковид“. Но дори и да не сте сблъсквали с коронавируса през изминалата година, Бренан сподели, че все пак сте имали мозъчна мъгла и са посочили някои начини за нейното преодоляване.

    1. "Мозъкът обича моделите"
    Според Бренън една от основните причини хората да изпитват мозъчна мъгла е поради липсата на рутина. Преди пандемията около 40% от поведението ни е било обичайно и това е „от съществено значение, за да може мозъкът ни да функционира ефективно“. Това е така, защото мозъкът разчита на модели.

    Бренан обясни, че мозъкът е високоенергиен орган, използващ около една четвърт от хранителните вещества, които консумираме. Кората на главния мозък, известна като „мислещата част на мозъка“, е най-големият потребител на енергия. За да обработи тази енергия ефективно, мозъкът постоянно сканира за модели.

    Това е така, че да може да извършва „автоматизирано поведение, използвайки далеч по-малко ресурси“, каза тя. Мислещата част на мозъка наистина е ангажирана само в началото и в края на дадена дейност, „като книгоразделител“, като емоционалната или лимбична част на мозъка се грижи за останалото.

    „По дефиниция е без усилие, това е автопилот. Чувате много за хора, които казват, че прекарваме твърде много време на автопилот - това може да е истина - но трябва да отделим известно време на автопилот, в противен случай мозъкът ни е претоварен напълно“, обясни Бренан.

    2. "Сутрешни съчетания"
    Голяма част от сутрешната ни рутина преди пандемията беше обичайна. Така че може би няма да имате „първия си съзнателен стрес в мозъка си едва до 9:30 сутринта“, когато пристигнете в офиса.

    Разпространението на Covid-19 и последващите блокировки нарушиха голяма част от тази рутина, тъй като повечето хора започнаха да работят от вкъщи. Това представляваше редица предизвикателства, като например намирането на място, подходящо за работа, мотивиране за обличане и лягане в разумен момент.

    Като такъв, Бренън казва, че е обичайно поведението да става доста „непостоянно“ през това време, което затруднява мозъка да идентифицира модел.

    „Мозъкът ви наистина е съкрушен от това, така че остава много малко да направите наистина когнитивните неща“, каза тя.

    Ключовата първа стъпка за преодоляване на мозъчната мъгла е да се въведе отново рутината, каза Бренан, предлагайки на хората дори да предприемат „фалшиво пътуване до работното място“.

    3. "Дълг в сън"
    Бренан подчерта, че мозъчната мъгла не е „диагноза, заболяване или разстройство“, а признак на нещо, което е в основата на такъв здравословен проблем или последица от избора на начин на живот - като липсата на сън.

    Достатъчното количество сън е от решаващо значение за борбата с мозъчната мъгла, тъй като позволява на мозъка да изчисти токсините. Тя каза, че е сравнима с „почистването на улиците през нощта, когато по тях няма трафик“.

    „По същество това, от което наистина се нуждае от мозъка, е да не се занимаваш с когнитивна дейност, за да може той да извърши дълбоко почистване и изчистване на тези токсини“, добави тя.

    Един прост начин да разберете дали не спите достатъчно, каза Бренан, е ако се събудите с усещане за гроги. Това е знак, че химикалът за сън аденозин, който ни прави сънливи, не се е изчистил напълно от тялото и че сте в „дълг на съня“, обясни тя.

    В допълнение, Бренан каза, че упражненията са от решаващо значение за справяне с мозъчната мъгла, тъй като освобождават протеин, наречен мозъчно-получен невротрофичен фактор. Действа като „тор“, което улеснява растежа на мозъчните клетки и връзките.

    съвети Статистика пандемията COVID-19 мозъчна мъгла

    Оценка на новината

    5.00