• Млади български компании ще участват в Pioneers Challenge

    Млади български компании ще участват в Pioneers Challenge

    Миналогодишното състезание бе оглавено от българския стартъп Dronamics, основана от братята Свилен и Константин Рангелови. Младите българи разработват безпилотен летателен апарат, който да осъществява доставки в силно отдалечени райони, като бизнес моделът не включва продажба, а по-скоро наемане на дроните

    Млади български компании ще участват в Pioneers ChallengeМиналогодишните победители в Pioneers Challenge - братята Свилен и Константин Рангелови

    От 23-ти до 25-ти май, ще се проведе състезанието за стартъпи Pioneers Challenge, къдете участие ще могат да вземат и стартиращи български компании. Според един от партньорите на състезанието – Konica Minolta, вече има над 300 записани компании за участие, в общият брой на желаещите се очаква да достигне 3000. Миналогодишното състезание бе оглавено от българския стартъп Dronamics, основана от братята Свилен и Константин Рангелови. Младите българи разработват безпилотен летателен апарат, който да осъществява доставки в силно отдалечени райони, като бизнес моделът не включва продажба, а по-скоро наемане на дроните. Фонда Eleven е включил Dronamics в портфолиото си.


    Състезанието Pioneers Challenge се провежда всяка година и цели да открие най-обещаващите стартиращи компании сред седем бизнес сфери: финансови услуги, материали и производство, енергетика и комунални услуги, мобилност и транспорт, науки за живота и земеделие, лайфстайл и развлечения, както и бизнес продуктивност. Последната сфера е и екосистемата, която представлява интерес за Konica Minolta с цел намиране на стартиращи компании за сътрудничество, обявиха от компанията. Затова и технологичната фирма подкрепя състезанието. Другият ключов партньор на Pioneers Challenge е IT гигантът Cisco.


    От всяка сфера се избират по десет стартиращи компании, които ще получат допълнителна помощ под формата на менторство, обучения, достъп до инвеститори, корпоративни и медийни партньори. Всички те ще могат да участват за финалната надпревара, която Dronamics печелят миналата година.


    "Надяваме се много български компании да се включат в предизвикателството и ще се радваме да сме им полезни, като предоставим още възможности, ресурси и им помогнем да реализират своите иновативни проекти успешно," обяви Елена Дречева, изпълнителен директор на "Konica Minolta България", цитирана в съобщението на компанията.
    От Konica Minolta допълват, че разглеждат България, като възможна дестинация за отваряне на развоен център и биха разчитали на сътрудничество със стартъпи и IT предприятия. През декември при откриването на "София тех парк" Konica Minolta представи визията и практиката си за развойна дейност по света и обяви, че разглежда България като потенциално място за отварянето на R&D лаборатория, но все още не за обявили окончателно решение.

     

    предприемачи стартъп компании Pioneers Challenge Свилен и Константин Рангелови

    Оценка на новината

    0