• Стартира ОП „Иновации и конкурентоспособност”

    Стартира ОП „Иновации и конкурентоспособност”

    Стартиращи компании от цялата страна могат да кандидатстват за финансиране на иновативни проекти, единственото условие е компанията да е създадена преди не повече от 3 години.

    Стартира ОП „Иновации и конкурентоспособност”

    Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” стартира на 4-ти февруари и по нея ще бъдат разпределени 19.6 млн лева. Стартиращи компании от цялата страна могат да кандидатстват за финансиране на иновативни проекти, единственото условие е компанията да е създадена преди не повече от 3 години. Предложенията по програмата ще се подават до 5-ти май.

    Финансирането е насочено към всякакви по размер предприятия. По програмата ще се финансират предимно иновационни методи и продукти. Предложенията трябва да попадат в някои от 4те области на „Иновационна стратегия за интелигентна специализация” -  информационните и комуникационни технологии, индустрията за здравословен живот и биотехнологиите, мехатрониката и чистите технологии и новите технологии в креативните и рекреативните индустрии. Предимство ще имат проекти, които попадат в тези области според регионалната им специализация в иновационната стратегия (за Югозападния регион например това са всички области без мехатроника и чисти технологии).

    Допустими са широк кръг от дейности – изследвания, тестове и изпитания, регистрация на патент или полезен модел, създаване на прототипи и т.н. Финансиране се предоставя и за по-нататъшните етапи като изработване на икономическа оценка, разработване на технологии за производство, пазарни проучвания и промотиране на иновативния продукт или процес.

    Всяка компания може да подаде само едно предложение. Предвидените проекти трябва да бъдат изпълнени в рамките на две години. Финансирането ще се предоставя по режим de minimis, като всеки проект може да получи между 50 хил. и 391 166 лв. Фирмите могат да получат до 90% от стойността на проекта като безвъзмездна помощ.

    Оперативна програма оперативна програма "Иновации и конкурентоспособос финансиране на стартиращи фирми иновационни проекти

    Оценка на новината

    0