• Бизнес ангелите в страната създават свой клуб

    Бизнес ангелите в страната създават свой клуб

    8.6 млрд. евро са инвестирани в стартъпите на Европа през 2015г. 71% от тези инвестиции са направени от частни инвеститори или бизнес ангелите, както често са наричани.

    Бизнес ангелите в страната създават свой клуб

    8.6 млрд. евро са инвестирани в стартъпите на Европа през 2015г. 71% от тези инвестиции са направени от частни инвеститори или бизнес ангелите, както често са наричани.
    Частни инвеститори не липсват и в България, но до момента беше трудно свързването с тях и представянето на идеите на стартъпа.

    CEO Angels Club цели да създаде мрежа от частни инвеститори, за да се улесни комуникацията между стартиращата компания и евентуалния инвеститор. Организацията ще събете на едно място всички български инвеститори. Така те ще могат да инвестират съвместно в стартъпите, да обменят опит и да дават оценки на стартиращите компании. Бордът се състои от Милен Иванов, Георги Брашнаров – директор на „Немечек”,  Григорий Григоров,изпълнителния директор на „Център за предприемачество и управленско развитие” – Николай Ярмов  и един от основателите на „Скейлфокус” – Виктор Билянски.

    Членската вноска за инвеститорите е 500 евро, а едно от условията е да инвестират поне 10 хил. годишно в стартъпи. Милен Иванов казва, че „в този клуб няма случайни хора и такива чийто финанси нямат ясен произход. Всеки тук е препоръчан от друг член.”

    Целта на инвеститорите са компаниите, които в момента се намират в труден етап на развитие, но са преминали акселераторска програма или да имат работещ бизнес. Екипите, в този етап обикновено са от 2 до 5 души и вече имат продукт на пазара или тестов такъв.
    Стартъпите могат да кандидатсват до 31 февруари чрез апликационния прозорец. Първите срещи на инвеститорите и стартъпите ще бъде на 7 февруари и ще се провеждат на всеки 2-3 месеца.

    Как ще протичат срещите?
    След като компанията е кандидатствала в платформата GUST и бъде избрана от комисията на CEO Angels Club, която преглежда кандидатурите, ще бъде поканена да представи идеята си. Всеки екип ще има кратко време да представи идеята си и още 15 минути, в които ще я дискутира с комисията. След това инвеститорите взимат решение дали да инвестират.

    Какъв е максималният размер на инвестициите?
    Всяка компания може да получи между 10 и 200 хил. евро при договорени условия. Клубът получава 4% от инвестицията или 5% от оборота на компанията.

    CEO Angels Club работи с фондовете LauncHub, Elven и фондация „Стартъп”.

    CEO Angels Club Bulgaria бизнес ангели финансиране на стартиращи компании Start-up

    Оценка на новината

    0