• Стартъп влак с млади предприемачи пристигна от Словения за състезание на идеи

  Стартъп влак с млади предприемачи пристигна от Словения за състезание на идеи

  Младежите ще се включат във финалното състезание на програмата за създаване на стартъп клубове в българските училища - “Тийноватор”

  Стартъп влак с млади предприемачи пристигна от Словения за състезание на идеи

  Влак с 80 младежи от словенската програма Ustvarjalnik/Uschool за стартъпи, и 20 предприемачи и представители на бизнеса в Словения пристигна в София. Поводът е финалното състезание на участниците в програмата за насърчаване на предприемачеството и стартъп културата в българските училища - „Тийноватор”, което беше открито днес в спортната зала на Централна гара -София.

  По време на стартъп състезанието младежите от България и Словения ще работят с ментори и ще представят стартъп идеите си пред жури от инвеститори. Словенските участници ще се състезават за награди в няколко категории, а българските ученици – за победител в националното състезание.

  В състезанието от българска страна ще се включат 60 ученици от стартъп клубовете на „Тийноватор” в столичните училища СМГ „Паисий Хилендарски“, 105 СУ „Атанас Далчев“, 32 СУИУЧЕ „Св. Климент Охридски“ и 19 СУ „Елин Пелин“. Учениците разработваха идеите си в проект за стартъп бизнес заедно с ментори предприемачи, през цялата учебна 2018-2019 година, информират организаторите.

  Наградата за победителя от националното състезание у нас е участие на учениците от спечелилия клуб в специална акселераторска програма в Словения през юни, както и участие в международното финално състезание, което ще се проведе в президентския дворец в Любляна на 9-ти септември. Стартъп клубовете „Тийноватор” се организират по авторската методика на „Ustvarjalnik“/Uschool, Словения. Чрез нея от 2011 г. до днес е изградена мрежа от над 200 училищни клуба, с над 5000 ученици от цял свят.

  „Тийноватор” се реализира пилотно в България от началото на учебната 2018-2019 година в столичните училища СМГ „Паисий Хилендарски“, 105 СУ „Атанас Далчев“, 32 СУИУЧЕ „Св. Климент Охридски“ и 19 СУ „Елин Пелин“. Проектът е фокусиран върху стимулиране на креативното мислене на учениците и върху развиване на предприемаческите им умения. Ментори-предприемачи от стартиращи и развити компании в България и с опит в различни сфери помагат на ученици в 10. и 11. клас да открият страстта си и да я превърнат в печеливш стартъп проект. Методиката на обучение на „Тийноватор” е разработена на базата на успешни практики от Станфордския университет. Програма се прилага в девет държави на три континента, а България е част от нея от учебната 2018-2019 г.

  Организатори на събитието са Фондация „Прознание“ и Български център по предприемачество (BEC), заедно със словенската организация Ustvarjalnik / USchool. Инициативата е подкрепена от Българските държавни железници (БДЖ), НКЖИ, Словенските железници и Словенския телеком А1.

   

   

   

  стартъп Тийноватор

  Оценка на новината

  0