• Стартъпът Pollenity с нова платформа Pollenity Honey в подкрепа на родния мед

    Стартъпът Pollenity с нова платформа Pollenity Honey в подкрепа на родния мед

    Българският стартъп Pollenity e един от примерите как съвременните цифрови технологии могат да помогнат за успешното развитие на недигитализирани сектори, като пчеларството например. Компанията е разработила сензор, чрез който по компютърен път могат да се следят основните жизнени показатели в кошера и при необходимост да се вземат своевременни мерки, за да не се стига до фатален изход. Стартъпът вече присъства с иновацията си на няколко континента.

    Стартъпът Pollenity с нова платформа Pollenity Honey в подкрепа на родния мед

    Пред Businessnews.bg Стефани Босева от екипа на Pollenity разказа за натрупания опит и новите проекти на компанията.
     

    Опазването на пчелите се превръща във все по-трудна задача. По какъв начин „Поленити“ помага на пчеларите?

    Pollenity е компания, родена от идеята, че съвременният свят на технологии и иновации може да предложи решение на проблема с измирането на пчелите. Така създадохме сензорното си устройство Beebot, което се поставя в кошера и следи ключовите показатели за здравето и продуктивността на пчелите. Beebot изпраща периодични доклади на пчеларя за състоянието на пчелите му и го известява, когато неговата намеса е наложителна. По този начин пчеларят знае по всяко време как се развиват пчелните му колонии, от какво имат нужда и кога е необходима интеракция. Това намалява загубите на пчели и увеличава продукцията, тъй като пчеларят може своевременно да реагира на всеки възникнал проблем.

    Най-новият ни проект е още по-пряко свързан с българските пчелари. Мисията ни е не само да им помогнем да гледат по-здрави пчели, но и да им осигурим честно заплащане за труда, който полагат. Стартираме платформа, на която нашите клиенти пчелари ще могат да реализират продукцията си - чист български мед с доказан произход. Освен лабораторни проби, ще гарантираме за високото качество на меда и чрез нашите Beebot устройства, които наблюдават пчелите отблизо и знаят, че са гледани по устойчив и правилен начин. Чрез Pollenity Honey всеки ще може да си купи истински мед, да подкрепи български пчелар и да подпомогне дигитализирането на още повече кошери, данните от които се споделят с международни изследвания за пчелите.

    Скоро участвахте в среща на тема „Европейски възможности за млади предприемачи“. Бихте ли споделили ноу-хау как младите предприемачи могат да се възползват от европейското финансиране?

    Европейският съюз предлага много възможности за подкрепа на предприемачите в България. Съществуват множество европейски програми, проекти и фондове. В рамките на срещата “Европейски възможности за млади предприемачи” разказахме за своя опит като стартъп, в който са инвестирали българските фондове за рисков капитал NEVEQ II и Eleven (които оперират частично с европейски средства). Представихме и стартиралия през пролетта на 2019 г. проект HIVEOPOLIS, финансиран от европейската програма Horizon 2020, в рамките на който заедно с консорциум от 6 европейски университета ще работим за създаването на кошера на бъдещето.

    От опита ни до момента можем да кажем едно: важно е да се идентифицира правилния източник на финансиране, защото освен финансовия аспект на подобна инвестиция, за младите предприемачи е изключително важно да получават и подкрепа, свързана с менторство, контакти и партньорства.

    Поленити Pollenity мед пче

    Оценка на новината

    0