• æternity Ventures инвестира 400 000 долара в четири нови блокчейн проекта

    æternity Ventures инвестира 400 000 долара в четири нови блокчейн проекта

    Сред одобрените кандидати има и българска фирма за събиране на космически спътникови данни

    æternity Ventures инвестира 400 000 долара в четири нови блокчейн проекта

    Позиционираният в България инвестиционен фонд æternity Ventures избра нови четири блокчейн проекта, които ще подкрепи финансово, съобщиха от организацията. Фондът е част от децентрализираната блокчейн платформа æternity и е създаден с цел да подкрепя стартъпи, развиващи проекти на база на тази технология. Като част от своята акселераторска програма Starfleet фондът ще направи дялови инвестиции от 100 000 щатски долара във всеки от четирите иновативни проекта. Избраните проекти са за събиране на сателитни данни, по-ефективна продажба на билети за събития, компютърна игра с колекционерски герои и онлайн платформа за наемане на фрийленсъри.

    Блокчейн е отворена и напълно децентрализирана технология, на база на която функционират криптовалутите. Нейният потенциал обаче отдавна надхвърля този на криптовалутите и според мнозина тя има приложения в почти всички области на живота – от самоуправлението на различни общности, през проследяването на продукти, наемането на недвижими имоти и дарителските инициативи, до образованието и дори държавното управление, обобщават от æternity Ventures.

    През последните години България се наложи като страна с все по-динамична блокчейн екосистема, с нарастващ брой стартиращи фирми и множество бизнес и обществени проекти, използващи тази отворена технология. В подкрепа на това твърдение, от инвестиционния фонд æternity Ventures посочват, че фондът оперира глобално, но е ситуиран в София и е с преобладаващо българско участие. През 2018 г. фондът е направил дялови инвестиции на обща стойност над 1 млн. долара в девет стартиращи проекта, сред които има и български. С новата инвестиция от 400 000 долара в нови четири стартъпа, той затвърждава своята дългосрочна ангажираност към блокчейн екосистемата.

    “Създадохме æternity Ventures с мисията да допринесем за обогатяването на блокчейн екосистемата и с убеждението, че добрите идеи в този сегмент заслужават да получат подкрепа. Проследявайки развитието на проектите, които финансирахме през отминалата година, сме убедени в техния потенциал да превърнат блокчейн във важен двигател за позитивна промяна в обществото ни и нямаме търпение да заработим и с новите стартъпи, които се присъединяват към фонда“ - споделя Никола Стоянов, главен изпълнителен директор на æternity Ventures и Мениджър „Бизнес развитие” в æternity.

    Във фонда са изпратени кандидатури от целия свят, като прави впечатление силното присъствие на стартъпи от Африка, Балканския полуостров, както и от Германия. Ето кои са избраните победители:

    Homeport

    Това е изключително иновативен български стартъп, който използва блокчейн за по-ефективното събиране на сателитни данни – от изображения на Земята и данни за атмосферата, до такива в сферата на широколентовия интернет и морските комуникации. Homeport на практика създава отворен пазар за такива услуги, базиран на æternity блокчейн платформата и т.нар. „умни договори“ (smart contracts). Това прави компанията много добре позиционирана за започналата вече революция в космическата индустрия, навлизането на все по-голям брой частни играчи в нея, както и на нови типове малки и ценово достъпни сателити.

    Abend

    Този германски проект има потенциала да предизвика революция при закупуването на билети за концерти и други събития. На практика той улеснява организаторите на такива прояви да дистрибутират по-добре своите билети и да са сигурни, че те ще достигнат до истинските фенове. Бета версия на платформата ще бъде пусната през следващите два месеца.

    Cryptic Legends

    Екипът на Cryptic Legends създава блокчейн базирана игра с колекционерски карти, както и отворен онлайн пазар за тяхната размяна. Чрез него геймърите могат да си избират подходящите карти / герои, с които да участват в различни турнири и партита в бързо развиващия се сегмент TCG (trading card games). Стартъпът е от Малта. Той получи и специалната награда за най-популярен екип в общността.

    Cryptotask

    Това е хърватска онлайн платформа за фрийленсъри, която използва блокчейн, за да управлява по-добре отношенията между тях и работодателите / възложителите на проекти. Сред предимствата й са по-добро проследяване работата на фрийленсърите и управление на разпределени екипи, по-ниски цени за транзакции, както и повече достоверност при представяне на работната история на даден кандидат.

    Всички новофинансирани проекти ще бъдат изградени на платформата æternity Blockchain, която има за цел да се наложи като най-предпочитаната блокчейн мрежа за проекти от всякакъв мащаб и сегмент. Инвестициите в четирите стартъпа ще бъдат обвързани с ключови цели, които са предварително уточнени с всеки от екипите. В добавка към финансирането, те ще получат от фонда и подкрепа в областта на бизнес развитието, маркетинга, както и юридическите аспекти на дейността. От тук нататък всеки екип разполага с шест месеца за да разработи завършен продукт или бета версия с реални потребители.

    стартъп блокчейн инвестиционен фонд æternity Ventures акселераторска програма Starfleet

    Оценка на новината

    0