• Негативните последици от разсрочването на плащанията тепърва ще се проявят

    Негативните последици от разсрочването на плащанията тепърва ще се проявят

    В момента страната ни се нарежда на 49-то място според Глобалния индекс за конкурентоспособност за 2019 г.

    Негативните последици от разсрочването на плащанията тепърва ще се проявят

    Следващите няколко месеца ще са критични за част от българските компании, тъй като приключва толерансът към забавените и разсрочени плащания в резултат на кризата. Това ще постави редица от тези бизнеси в сериозно затруднение, които заради по-бавното си възстановяване няма да могат да обслужат задълженията си. От друга страна доверието между контрагентите все още е разклатено, което допълнително усложнява ситуацията.

    Това обяви Пламен Димитров, управител на Кофас България, по време на 11-тата годишна PROGRESSIVE конференция, най-голямото събитие в ритейл сектора. Тя се проведе на 6 и 7 октомври в София и беше на тема „Ерата на трансформациите“.

    „Определяме риска в ритейл сектора в България като висок, което впрочем е така и при много други сектори в настоящата ситуация. Това се дължи на намаляващите периоди на отсрочване на плащанията, дори отказът от отсрочване въобще, както и сериозната конкуренция. И все пак, позитивна тенденция е ръстът в онлайн продажбите – в световен план се очаква той да достигне до 19% за 2020 г.“ – коментира още Пламен Димитров.

    България обаче има шанс да извлече позитиви по отношение на конкурентоспособността си. Причините за това са преструктурираните вериги за доставка, преместването на производството в региона на ЦИЕ, конкурентните разходи за труд, стратегическото географско положение и относително добрата инфраструктура. България би могла да се възползва от тези и редица други предимства, за да повиши своя производствен потенциал в условията на динамично променящата се икономическа среда.

    В момента страната ни се нарежда на 49-то място според Глобалния индекс за конкурентоспособност за 2019 г.

    Coface: for trade – изграждаме бизнес заедно

    70 години опит и най-фината мрежа превърнаха Кофас в еталон в кредитното застраховане, управлението на риска и глобалната икономика. С амбицията да се превърне в най-гъвкавия партньор в глобалното кредитно застраховане в бранша, експертите на Кофас работят в ритъма на световната икономика, като подкрепят 50 000 клиенти в изграждането на успешен, разрастващ се и динамичен бизнес. Услугите и решенията на Групата защитават и помагат на компаниите да вземат кредитни решения, за да подобрят способността им да продават, както на вътрешния, така и на експортния пазар. През 2018 г. в Кофас работят ~ 4100 души в 100 страни и е регистриран оборот от 1,4 милиарда евро.

    www.coface.bg

     
    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0