• САЩ са готови да добавят още китайски компании в черния списък

    САЩ са готови да добавят още китайски компании в черния списък

    Департаментът планира да добави 14 китайски компании в списъка на субектите, заради съобщени злоупотреби в Синдзян.

    САЩ са готови да добавят още китайски компании в черния списък

    Администрацията на Байдън планира още в петък да добави повече от 10 китайски компании към своя икономически черен списък заради предполагаеми нарушения на човешките права и високотехнологично наблюдение в Синдзян.

    Миналият месец Министерството на търговията на САЩ добави още пет компании и други китайски образувания към черния списък заради твърдения за принудителен труд в далечния западен регион на Китай.

    Допълненията към списъка на Министерството на търговията са част от усилията на администрацията на Байдън да накара Китай понесе отговорност за нарушения на правата на човека.

    Китай отхвърля обвиненията в геноцид и принудителен труд в Синдзян и казва, че политиките му са необходими за премахване на сепаратистите и религиозните екстремисти, които са планирали атаки и са разпалили напрежението между предимно мюсюлманските етнически уйгури и Хан - най-голямата етническа група в Китай.

    Компаниите трябва да кандидатстват за лицензи от Министерството на търговията и да бъдат подложени на строг контрол, когато търсят разрешение за получаване на артикули от американски доставчици.

    Миналия месец Министерството на търговията заяви, че добавя петте китайски образувания „за приемане или използване на принудителен труд в изпълнението на кампанията за репресии на Китайската народна република срещу мюсюлманските малцинствени групи в автономния район Синцзян Уйгур“

    Отделът заяви, че акцията през юни е насочена към способността на петте субекта, включително базираната в Китай фирма за производство на соларни панели Hoshine Silicon Industry Co, „да имат достъп до стоки, софтуер и технологии ... и е част от усилията на правителството на САЩ да предприеме решителни действия срещу продължаващата кампания на Китай за репресии срещу мюсюлманските малцинствени групи в Синдзян.''

    Това не е първият път, когато правителството на САЩ се насочва към китайски фирми, свързани с твърдения за високотехнологична дейност за наблюдение в Синдзян.

    През 2019 г. администрацията на Тръмп добави някои от най-добрите стартиращи компании с изкуствен интелект в своя икономически черен списък заради отношението си към мюсюлманските малцинства.

    Търговският отдел на Тръмп е насочен към 20 китайски бюра за обществена сигурност и осем компании, включително фирмата за видеонаблюдение Hikvision, както и лидерите в технологиите за разпознаване на лица SenseTime Group и Megvii Technology.

    САЩ Китай компании черен списък

    Оценка на новината

    5.00