• Разкриха се планове за изграждане на гигафабрика във Великобритания

    Разкриха се планове за изграждане на гигафабрика във Великобритания

    Съоръжението ще се намира на летище Ковънтри, централна Англия.

    Разкриха се планове за изграждане на гигафабрика във Великобритания

    Подадено е заявление за планиране на голяма нова гигафабрика в централна Англия, като тези, които стоят зад проекта, твърдят, че може да генерира 6000 работни места и още десетки хиляди по веригата на доставки.

    Предложенията за фабриката са представени от градския съвет на Ковънтри и летище Ковънтри, които действат като партньори в съвместни предприятия.

    Така наречените гигафабрики са съоръжения, които масово произвеждат батерии за електрически превозни средства. 

    Ако бъде построено, съоръжението ще се намира на летище Ковънтри и ще се фокусира както върху производството, така и върху рециклирането на батерии за електрически превозни средства. Покривайки площ до 5,7 милиона квадратни метра, идеята е тя да се захранва със 100% зелена енергия. Предложенията за проекта първоначално бяха разкрити още през февруари.

    Ковънтри се намира в Западен Мидландс, част от Англия, известна с дългогодишната си връзка с производството на превозни средства.

    „Изключително важно е Западен Мидландс да осигури Gigafactory, както за бъдещето на автомобилната индустрия в нашия регион, така и за огромните икономически ползи и ползи от работата, които би донесла, както и за бъдещето на нашата планета“, сподели Анди Стрийт, кмет на Западен Мидландс.

    Стрийт продължи да описва региона като вече дом на „най-големия производител на автомобили в страната, най-големият изследователски център по рода си в Европа, единственият център за индустриализация на батерии в Обединеното кралство и водеща в света верига за доставки“. Той добави, че гигафабриката е „естествената следваща стъпка за автомобилната сърцевина на Обединеното кралство“.

    Решение относно заявлението за планиране на гигафабриката в Ковънтри ще бъде взето от окръжния съвет на Уорик и градския съвет на Ковънтри по-късно през годината.

    Транспортът с ниски и нулеви емисии се счита за ключов инструмент за големите икономики, които се опитват да намалят своя отпечатък върху околната среда и да намалят замърсяването на въздуха. Правителството на Великобритания, например, планира да спре продажбата на нови дизелови и бензинови коли и микробуси до 2030 г. и да изисква от 2035 г. всички нови автомобили и микробуси да имат нулеви емисии на изпускателната тръба.

    На други места Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, се стреми към 100% намаляване на емисиите на CO2 от леки и лекотоварни автомобили до 2035 г.
    За да бъдат постигнати тези цели, през следващите години ще са необходими достатъчна инфраструктура за зареждане и капацитет за производство на батерии. По отношение на батерията се сключват големи сделки за увеличаване на производствения капацитет в Европа. Според неотдавнашен брифинг на кампанията на група „Транспорт и околна среда“, от май 2021 г. в ЕС и Великобритания се изграждат или се планират 38 гигафабрики за акумулаторни клетки. Т

    Tesla например разработва редица гигафабрики, включително една в Германия, докато други големи автомобилни компании също започват да играят в този сектор. През юни Renault заяви, че е подписал две основни партньорства, свързани с проектирането и производството на батерии за електрически превозни средства. Същия месец Nissan разкри планове за изграждане на гигафабрика за £ 1 млрд. (1,38 млрд.долара) в Съндърланд, североизточна Англия.

    Още през март Volkswagen обяви, че цели да създаде няколко гигафабрики в Европа до края на десетилетието. Изпълнителният директор на компанията Хърбърт Дийс, подчерта колко важно ще бъде производството на батерии през следващите години.

    европа Великобритания електрически превозни средства гигафабрики производство на батерии

    Оценка на новината

    5.00