• САЩ, НАТО и ЕС обвиняват Китай за кибератака на имейл сървъри

    САЩ, НАТО и ЕС обвиняват Китай за кибератака на имейл сървъри

    Атаката е извършена от хакери с престъпни договори, работещи за MSS.

    САЩ, НАТО и ЕС обвиняват Китай за кибератака на имейл сървъри

    НАТО, Европейският съюз, Австралия, Нова Зеландия и Япония, се обединяват, за да се справят с глобалната заплаха, породена от китайските държавни кибератаки.

    Във време, когато кибервойната се превръща в първа линия в глобалната борба за власт между демокрациите и автократичните държави, новият съюз за киберсигурност може да се превърне в модел за бъдещи усилия за противодействие на транснационалните заплахи.

    В първата си акция, страните ще обвинят публично китайското министерство за държавна сигурност за мащабна кибератака на имейл сървъри на Microsoft Exchange по-рано тази година.

    Атаката е извършена от хакери с престъпни договори, работещи за MSS, които също участват в изнудване, криптоджакинг и рансъмуер с активирани киберсигнали.

    Групата ще споделя информация за киберзаплахите и ще си сътрудничи в защитата на мрежата и сигурността.

    ФБР, Агенцията за национална сигурност и Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата публикуваха нов съвет с 50 тактики, техники и процедури, които китайските държавни хакери използват.

    Наглата сървърна атака на Microsoft Exchange стана публична през март и се смята, че е засегнала поне 30 000 американски организации и стотици хиляди други по целия свят.

    Microsoft бързо идентифицира групата зад хака като сравнително неизвестна китайска шпионска мрежа, наречена Hafnium.

    Забавянето на публичното обвинение на Китай отчасти беше да даде на разследващите време да съберат доказателствата, за да докажат, че хакерите на Hafnium са били в китайския щатски ведомост.

    Те идват и на фона на нарастващия брой икономически и дипломатически санкции, които администрацията на Байдън наложи на Пекин тази година, в отговор на предполагаеми нарушения на правата на човека в Хонконг и в провинция Синдзян.

    В петък, САЩ санкционираха седем китайски служители в отговор на репресиите на Beijng срещу демократичните институции в Хонконг.

    САЩ издадоха и бизнес съвет, предупреждавайки американските фирми за потенциални нарушения на данните и поверителността от страна на китайското правителство, ако продължат да правят бизнес в Хонконг.

    Засега усилията за мултинационална киберсигурност са фокусирани върху съвместните сигнали за сигурност и заплахи, а не върху отмъщение.

    Но световната икономическата мощ на Пекин изключително много затруднява, която и да е група държави, да се споразумее за конкретни действия срещу Китай.

    САЩ Китай НАТО хакерска атака Microsoft Exchange

    Оценка на новината

    5.00