• Amazon бе глобена с 1,28 милиарда долара

    Amazon бе глобена с 1,28 милиарда долара

    Италианските антитръстови регулатори наложиха глоба на Amazon за злоупотреба с пазарно господство.

    Amazon бе глобена с 1,28 милиарда долара

    Amazon беше глобена с 1,13 милиарда евро (1,28 милиарда долара) от италианските антитръстови регулатори за злоупотреба с пазарното си господство.

    Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato, или AGCM, заяви, че Amazon е нанесъл вреда на конкурентни оператори в логистичната услуга за електронна търговия. Той заключи, че Amazon е използвал господстващата си позиция, за да насърчи продавачите на Amazon.it да използват собствената си логистична услуга - Fulfillment by Amazon (FBA).

    AGCM заяви, че ще наложи коригиращи стъпки, които ще бъдат предмет на преглед от контролен управител. Amazon заяви, че „категорично не е съгласен“ с глобата и че планира да обжалва.

    „Предложената глоба и средства за защита са неоправдани и непропорционални“, каза говорител на Amazon пред CNBC.

     

    Amazon заяви, че над 50% от всички годишни продажби на платформата му в Италия идват от малък и среден бизнес, добавяйки, че техният успех е ключов за бизнес модела на Amazon.

    „Малките и средните предприятия имат множество канали за продажба на своите продукти както онлайн, така и офлайн: Amazon е само една от тези опции“, каза говорителят на Amazon. „Ние непрекъснато инвестираме, за да поддържаме растежа на 18 000 италиански малки и средни предприятия, които продават на Amazon, и предоставяме множество инструменти на нашите продавачи, включително тези, които сами управляват пратките." 

    Загрижеността за инвеститорите е, че италианската глоба може да означава по-широка тенденция към по-тежко регулиране на Amazon и в други части на бизнеса й, както и в други части на света. 

    Amazon глоба регулатор businessnews.bg AGCM

    Оценка на новината

    0