• Глобалният недостиг на чипове застрашава производството на смартфони и компютри

    Глобалният недостиг на чипове застрашава производството на смартфони и компютри

    Очаква се проблем с наличността на популярни коледни подаръци като компютри, смартфони и игрови конзоли.

    Глобалният недостиг на чипове застрашава производството на смартфони и компютри

    Глобалният недостиг на чипове продължава цяла година и все още не е изчезнал.

    Но какво означава това за Коледа? Дали някои подаръци ще бъдат по-трудни за намиране или по-скъпи?

    Полупроводниците са под капака на все по-голям брой продукти - от автомобили и електронни велосипеди до перални машини и четки за зъби. Много от тези чипове са в недостиг, тъй като пандемията Covid-19 доведе до забавяне във веригата на доставки и повишено търсене.

    Алън Пристли, анализатор на полупроводници в изследователската фирма Gartner, каза пред CNBC, че недостигът на чипове непременно ще има някакво влияние върху популярните коледни подаръци.

    „Може да открием, че някои неща, които са били лесно достъпни в миналото, сега , каза той, добавяйки, че мигновено удовлетворение вече не може да се намери от обичайните услуги за пазаруване. „Всички сме свикнали с Amazon Prime: натискате бутона и получавате пртката за за 24 часа. Може би сега трябва да изчакате две или три седмици."

     

    Много от днешните електронни продукти съдържат голям брой чипове.

    „Проблемът, пред който сме изправени, е, че нещата, направени с чипове, не използват само един чип“, каза Пристли. „Новите смартфони имат много, много чипове за контрол на мощността и точно тези чипове са в недостиг.“ TSMC, Samsung и Intel, силните представители на полупроводниковата индустрия, не са фокусирани върху производството на тези по-стари, по-малко напреднали чипове за управление на захранването, защото могат да направят повече, като продават по-иновативни версии."

    Продуктите, богати на полупроводници, като компютри, смартфони и игрови конзоли, вероятно ще бъдат популярни коледни подаръци, но има проблеми с наличността, според Глен О’Донъл, вицепрезидент и изследователски директор в аналитичната фирма Forrester.

    PS5 на Sony и Xbox Series S на Microsoft са широко недостъпни, например, както и смартфонът Pixel 6 Pro на Google.

    „Вярвам, че проблемите с доставките, включително, но не само с полупроводниците, ще създадат много проблеми този сезон“, добави той. „Ако все още нямате това, което искате да поставите под дървото, може да нямате късмет. Дори самият Дядо Коледа няма да може да достави."

    Потребителите се състезават не само с други купувачи за търсени артикули тази Коледа. Някои хора използват автоматизирани ботове, за да грабнат популярни артикули веднага щом станат достъпни онлайн на номинална стойност. Има безброй примери за конзоли PS5 и Xbox Series S, които се продават в eBay, Facebook Marketplace, Gumtree и други платформи за покупка и продажба за значително повече от препоръчителната цена на дребно

    Microsoft Intel чипове

    Оценка на новината

    0