• Никелът пада с 8%

    Никелът пада с 8%

    Цените на суровините скочиха поради опасенията за доставки.

    Никелът пада с 8%

    Референтният тримесечен договор за никел падна с 8% в четвъртък сутринта, за да достигне новия си лимит за търговия, тъй като тежките продажби на металните пазари продължиха.

    Цената достигна 41 945 долара за метричен тон, когато беше отворена за търговия, според данните на Refinitiv. Цените на никела се удвоиха повече от няколко часа на 8 март, изкачвайки се над 100 000 долара за метричен тон, тъй като един от най-големите производители в света, китайската Tsingshan Holding Group, купи големи суми, за да намали късите си залози за метала.

    Търговията трябваше да бъде спряна, тъй като този ход изостри покачването на цените в момент, когато металите вече вървяха нагоре заради засилващия се конфликт на Русия в Украйна.

    В сряда LME се опита да възобнови търговията с никел след рядкото затваряне. Но технически проблем накара 145-годишната борса отново временно да спре пазара, преди търговията да бъде отворена отново в 14:00 часа. лондонско време.

    LME установи лимит за търговия от 5% в сряда, който беше разширен до 8% за четвъртък. „Системната грешка“ в сряда позволи на малък брой сделки да преминат под новоналожената дневна ценова граница.

     

    Цените на суровините скочиха поради опасенията за доставки, свързани с натиска на Русия в Украйна, с продължаващата война и редица западни санкции, които пораждат опасения от смущения.

    никел businessnews.bg цени на суровини

    Оценка на новината

    5.00