• Цените на природния газ в Европа скачат, след като Украйна блокира руските потоци

    Цените на природния газ в Европа скачат, след като Украйна блокира руските потоци

    Водещият хъб TTF се повиши с повече от 6,4%.

    Цените на природния газ в Европа скачат, след като Украйна блокира руските потоци

    Цените на природния газ в Европа скочиха, след като украинският държавен мрежов оператор спря руските потоци през ключова входна точка.

    Газовият оператор на Украйна обяви във вторник форсмажорни обстоятелства – непредвидими обстоятелства, които възпрепятстват изпълнението на договор. Тя каза, че няма да приеме потоци през входната си точка в Сохрановка, която доставя Руски газ за Европа, от сряда. Операторът е блокирал и транспорта на газ през граничната си компресорна станция Новопсков, през която почти една трета от газа (до 32,6 милиона кубически метра на ден) се пренася от Русия към Европа.

    Както газомерната станция Сохрановка, така и Новопсков се намират в окупираните от Русия райони на Източна Украйна, а GTSOU обвини „действията на окупаторите“ за прекъсването на транзита на газ.

    Освен това намесата на окупационните сили в техническите процеси и промените в режимите на работа на съоръженията на ГТС, включително неразрешеното изземване на газ от транзитните потоци на газ, застраши стабилността и безопасността на цялата украинска газотранспортна система. Операторът заяви, че все пак ще може да изпълни задълженията си за транзит към европейските партньори, като пренасочи газ към междусистемната точка на Суджа, която се намира на територията, контролирана от Украйна.

    Сергей Куприянов, говорител на "Газпром", каза, че искането на Украйна би било "технологично невъзможно" и че компанията не вижда основания за решението.

    Тимъти Аш, старши суверенен стратег за EM в BlueBay Asset Management, заяви, че е изненадан, че Украйна не е намалила транзита на газ и енергия по-рано, при липсата на енергийна блокада, наложена от Европа.

    Заплахата от Русия да прекъсне потоците на природен газ към Европа накара Европейския съюз да засили търсенето на алтернативни доставчици, като на Русия се падат около 40% от целия внос на природен газ в ЕС.

    Икономисти и търговци предупредиха, че пълната енергийна блокада може да има ужасни последици за ценообразуването и инфлацията, като ветеранът търговец на природен газ Бил Пъркинс отбеляза, че подобен ход може да предизвика „катастрофално ценообразуване“ тази зима.

    европа русия Природен газ businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00