• Злато и твърда валута- успешната концепция за финансова независимост на Русия

    Злато и твърда валута- успешната концепция за финансова независимост на Русия

    Въпреки че руската икономика е в състояние на рецесия през последните 20 години, президентът Владимир Путин все пак има повод за радост

    Злато и твърда валута- успешната концепция за финансова независимост на Русия

    Въпреки че руската икономика е в състояние на рецесия през последните 20 години, президентът Владимир Путин все пак има повод за радост. Причината е, че спрямо пролетта на 2014 година руската Централна банка притежава с 29 млрд. долара повече, през 2015 година. Това е причината Русия, като един от най-големите пазари, да бъде на печалба.

    Вместо да инвестира милиарди долари в заздравяване на рублата, Русия спира интервенциите. Това, което тя прави е да купува чуждестранна валута. Въпросната мярка е предприета от президента Владимир Путин, с цел да спести пари в брой, като превантивна мярка срещу наложените от САЩ и ЕС санкции, които затрудняват достъпа на страната до западните пазари.

    Основната концепция на Владимир Путин е, че правилният начин за гарантиране на финансова независимост е съхраняване на злато и твърда валута в банката.

    Прогнозите на анализаторите, обаче сочат, че резервите от  379 млрд. долара в централната банка включват около 99 млрд. в два инвестиционни фонда, които  могат да бъфат изчерпани до 2018 година, освен ако правителството не успее да открие начин да се справи с дефицита. Ако това не стане Русия ще трябва да предприеме мерки включващи съкращаване на разходите или увеличение на данъците.

    В същото време руската Централна банка има за цел да повиши резервите си до 500 млрд. долара, за да може да се нареди на трето място сред най-големите икономики, след Китай и Япония.

    бизнес новини печалба русия злато финансова стабилност върда валута владимир путин финансова независимост

    Оценка на новината

    0