• Иновативна соларна система в Мароко

    Иновативна соларна система в Мароко

    В Мароко ще бъде построена една от най-големите слънчеви електроцентрали в света – комплекса Варзазат, чиято инвестиция възлиза на близо 2,6 млрд. долара. Очаква се догодина, комплекса да бъде завършен изцяло и да бъде 9 пъти по-голям от нюйорския Сентрал Парк.

    Иновативна соларна система в Мароко

    В Мароко ще бъде построена една от най-големите слънчеви електроцентрали в света – комплекса Варзазат, чиято инвестиция възлиза на близо 2,6 млрд. долара. Очаква се догодина, комплекса да бъде завършен изцяло и да бъде 9 пъти по-голям от нюйорския Сентрал Парк. Варзазат ще използва най-големия природен ресурс на държавата, а именно слънчевата светлина, за да захранва с ток близо 1 млн. марокански домакинства.

    От години страната работи върху технологии за използване на соларна енергия и други възобновяеми източници, с цел намаляване на вредните емисии. „Страната се опитва да се отучи от внасянето на горива, за да намалим замърсяването” – обяснява президентът на мароканската Агенция за слънчева енергия Мустафа Бакури.

    Мароканските соларни технологии са по-различни от традиционните. Те използват фотоволтаични клетки, с които преобразуват слънчевата енергия директно в електричество. За целта използват извити „огледала”, които следят слънцето, като слънчогледи. Те „поглъщат” слънчевата енергия и пускат по канал радиацията за генериране на пара в мрежа от тръби. Парата управлява централна турбина, която генерира електрическа енергия и отива директно в националната мрежа за ползване от жилища и офиси.

    Най-интересното при проекта е, че соларната система може да работи и през нощта. Това става благодарение на резервоари, пълни с разтопени соли, където топлината от слънчевата енергия може да се съхранява с часове и това позволява работата на турбината дори и през нощта.

    бизнес новини Мароко соларна система слънчева енергия възобновяеми източници на енергия слънчева електроцентрала комплекс Варзазат Варзазат соларни технологии соларна система работи през нощта

    Оценка на новината

    0