• Италия създава специален фонд, за подпомагане на банките

    Италия създава специален фонд, за подпомагане на банките

    Италианското правителство и банковия сектор се разбраха, относно създаването на фонд с обем 5 млрд. евро

    Италия създава специален фонд, за подпомагане на банките

    Италианското правителство и банковия сектор се разбраха, относно създаването на фонд с обем 5 млрд. евро, който да помага на финансово затруднени по-малки кредитни институции да набират капитал и да се освобождават от "лоши" кредити, предаде БТА.

    Италианските банки са сред най-лошо представящите се в Европа тази година на фона на призивите на Европейската централна банка, компаниите да "изчистят" балансите си и да увеличат капиталовите си буфери, докато икономиката трудно се възстановява от рецесията. Именно затова, италианският премиер Матео Ренци се опитва да предотврати загуби за кредиторите и да възстанови доверието на инвеститорите във финансовата система на страната, която е натоварена с проблемни кредити за 360 млрд. евро.

    Фондът Атланте, кръстен на древногръцкия бог Атлас и ръководен от частна компания за управление на активи - Quaestio Capital Management, ще действа като купувач от последна инстанция за банки, които срещат затруднения да увеличат собствения си капитал на частните пазари или не успяват да продадат най-рисковата част от проблемните си кредити. Чрез ръководството от страна на частната компания, Италия заобикаля правилата на ЕС за отпускане на държавна помощ.

    Новината за създаването на фонда повлия положително на акциите на италианските банки в днешната сесия на Миланската фондова борса и те силно поскъпнаха, допълва "Блумбърг".

    банки Италия Фонд Блумбърг

    Оценка на новината

    0