• Шоково поскъпване на цигарите в Австралия

    Шоково поскъпване на цигарите в Австралия

    През 2020 година цигарите на континента ще струват с 70% повече отсега или средно по 45 долара за кутия.

    Шоково поскъпване на цигарите в Австралия

    Да бъдеш пушач в Австралия скоро ще бъде наистина скъпо. Правителството на страната прие увеличение на цената на тютюневите продукти с по 12.5% на година.Така през 2020 година цигарите на континента ще струват с 70% повече отсега или средно по 45 долара за кутия. Това стана факт, след предложение на управляващите за увеличаване на данъците, което ще рефлектира на акцизът на тютюневи изделия. В момента кутията струва около 25 долара.

    Очакваните приходи от акциза са на стойност 4.8 млрд. долара до 2020 г. Според критиците на повишението обаче, тези крути мерки се налагат заради здравните организации, а не толкова от финансово естество. Както е известно, световните здравни организации поискаха шоково увеличение на цигарите. Интересното е, че например във Великобритания, цената е около 12 долара за кутия. Цената у нас продължава да е около 2 евро за кутия, но се очаква поскъпване от догодина. Акцизите на тютюневи изделия са най-ниски у нас.

    Според австралийското правителство, тази мярка ще насърчи отказването на цигарите, но и ще доведе до значително повече приходи в хазната.

    цигари Австралия

    Оценка на новината

    0