• Националните кооперативни организации се събраха в Брюксел

    Националните кооперативни организации се събраха в Брюксел

    В него взеха участие делегати на национални организации на потребителните кооперации от Великобритания, Германия, Естония, Израел, Исландия, Италия, Русия, Украйна, Финландия, Швеция и България.

    Националните кооперативни организации се събраха в Брюксел

    CCW обединява над 75 милиона индивидуални членове от 28 национални кооперативни организации във всички региони на Международния кооперативен алианс, които реализират над 500 милиарда евро годишен стопански оборот.

    На 19 април 2016 в Европейския икономически и социален комитет в Брюксел се проведе Глобален форум на CCW на тема: „Стоките с марката КООП и електронната КООП търговия в полза на разширяване на бизнес партньорството между потребителните кооперации”.

    В него взеха участие делегати на национални организации на потребителните кооперации от Великобритания, Германия, Естония, Израел, Исландия, Италия, Русия, Украйна, Финландия, Швеция и България.

    В своето приветствие Петър Стефанов – Президент на Световната организация на потребителните кооперации (CCW) отбеляза, че 28-те пионери, създали първата потребителна кооперация в Рочдейл, сами са си задали и намерили отговор на въпроса: не трябва ли икономиката да служи на хората, а не хората на икономиката и как би изглеждало това, ако се случи? Да те са рискували, но убедени в кооперативните принципи и ценности успяват да постигнат своята цел.

    Специален гост на Форума беше Лука Жайер - Президент на Група III – „Други интереси” на Европейския икономически и социален комитет, който в своето приветствие изтъкна: „….потребителните кооперации са най-близо до хората, познават техните потребности и успяват да намерят правилното решение за тяхното удовлетворяване. Ето защо кооперациите в Европа трябва да мобилизират и консолидират усилията си, за да бъдат лидери в социалната икономика на Европа…”

    Моник Льору - Президент на Международния кооперативен алианс и Дирк Ленхоф – Президент на Кооперативна Европа изразиха благодарност към Петър Стефанов за поканата да вземат участие в този Форум. В своите приветствия споделиха, че все още е недостатъчно признанието за ролята и значимостта на кооперациите, въпреки успешното им развитие. Понякога е необходимо да се полагат доста усилия и капацитет в доказване, че кооперациите съществуват, че обединяват хората и са успешни, не само в традиционни, но и в нови сфери на бизнеса.

    С цел проучване и популяризиране на стоките с марка КООП и развитието на кооперативната електронна търговия своя опит, знания и идеи споделиха:

    • Роберто Сгавета – Президент на КООП Италия-Храни
    • Колин Маклауд – Генерален изпълнителен директор, КООП Нормандски острови, Великобритания
    • Томи Олстрьом – Генерален изпълнителен директор, Национален съюз на потребителните кооперации (KF), Швеция
    • Юхани Илмола – Директор, Национален съюз на потребителните кооперации (SOK), Финландия
    • Еял Фаркаш – Вицепрезидент, КООП Израел

    Националните организации на КООП Китай, КООП Корея и Кооперация Обрера, Аржентина изпратиха свои презентации, поради невъзможността да вземат пряко участие. 
    Темата на Форума предизвика изключителен интерес,а споделените добри практики, идеи и намерения показваха, че и в бъдеще традиционната и електронна търговия  ще продължават да се развиват в нови форми и модели, чрез които клиентите ще получават повече удобство за време и място на пазаруване, ще им бъде гарантирана сигурност и високо качество на предоставяните услуги.  

    Форумът насърчи участниците в желанието им за разширяване сътрудничеството между потребителните кооперации, както в Европа, така и в света. 

     

    Петър Стефанов Моник Льору Брюксел Петър Стефанов ЦКС

    Оценка на новината

    5.00