• Кои държави ще следят референдума днес?

    Кои държави ще следят референдума днес?

    Дойде дългоочаквания ден за Великобритания. Днес точно 46 499 537 са призовани да отговорят на въпроса: "Трябва ли Великобритания да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?" Кои са обаче най-големите страхове на държавите от Стария континент?

    Кои държави ще следят референдума днес?

    Дойде дългоочаквания ден за Великобритания. Днес точно 46 499 537 са призовани да отговорят на въпроса: "Трябва ли Великобритания да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?"

    Кампанията „за“ и „против“ продължи няколко месец, като до последно нещата бяха на кантар. Около 50% желаеха напускането на съюза, приблизително толкова искаха и оставането в него.

    Кои са обаче най-големите страхове на държавите от Стария континент?

    Франция

    Над 400 000 британци живеят във Франция, а близо 200 000 са французите, трудещи се на острова. При евентуален Brexit, всички те могат да загубят своите права. Париж може да се окаже изправен и пред необходимостта, заедно с Германия и други европейски държави, да поеме водеща роля в справянето с един ЕС след „Брекзит“. Освен това, повече евроскептици живеят във Франция, отколкото във Великобритания, и би било много вероятно французите също да бъдат питани по същия въпрос..

    Германия

    Германците имат високо доверие в съюза и такъв референдум там не се очаква скоро, но ще пострадат бизнес отношенията между двете страни. Немските и английските фирми ще трябва да плащат по-високи такси, гражданите трудещи се в двете страни също ще пострадат и няма да се възползват от досегашните привилегии. Най-важното, след излизането на Великобритания ще се стигне до тежка икономическа криза, с която ще се трябва да се справя почти изцяло Германия.

    Италия

    Излизането на Великобритания от ЕС няма да нанесе специфична вреда върху икономиката на Италия, освен да засили дебата за еврото, който се разгорещи заради икономическата криза. Евроскептиците в Италия са все повече и подобен референдум е възможен още до края на годината.

    Испания

    Страхът от „Брекзит“ може да даде нов тласък на амбицията на Каталуня за отделяне от Испания – особено ако гласуването за излизане доведе до нов референдум за независимост в Шотландия. Хората живеещи в Гибралтар също са засегнати, тъй като излизането на Великобритания ще доведе до по-сериозен митнически контрол и двойни мита.

    Швеция

    Шведите са най-големия съюзник на англичаните в ЕС и в 95% от случаите гласуват еднакво. Швеция подкрепя всяко едно предложение на Великобритания, без значение какво е то. След евентуален Brexit, шведите ще останат сами. От друга страна излизането от съюза би могло да подсили шведската евроскептична Демократична партия, която също призовава за референдум за приема на мигранти.

    Холандия

    Евроскептицизма ще се засили, което ще доведе до нови искания за провеждането на същия референдум.

    Полша

    Страната която ще усети мощен удар, след Brexit. Над един милион поляци работят във Великобритания, а след това някои от тях ще трябва да се върнат в Полша, други да търсят препитание в други страни от съюза.

    Унгария

    Излизането на Великобритания ще даде нов тласък на премиера Виктор Орбан, който постоянно си служи анти-европейска реторика. Има голяма вероятност и унгарците да прибегнат до подобен референдум.

    Румъния

    За Румъния „Брекзит“ крие потенциални опасности за статута на нейни граждани във Великобритания. Букурещ ще настоява румънски работници да запазят правото си за оставане във Великобритания след излизането й от съюза. В същото време в Румъния има много британски инвестиции, така че съществува и заплаха за икономическото здраве на страната.

    България

    Последствията за България ще са значими, но ограничени, тъй като Великобритания е на 12-то място по износ сред търговските ни партньори и на 14-то място по търговски обмен. Като цяло обаче може да се очаква, че негативният ефект ще е по-силен върху малкия и средния бизнес.

    Ще има отрицателен ефект върху паричните потоци, идващи от българи във Великоритания, който обаче е трудно да бъде изчислен. 

    Българските студенти за в бъдеще вероятно ще бъдат изправени пред значително по-високи такси в британските университети. В момента българите могат да се възползват от почти същите условия като местните студенти, включително по-ниски такси и сравнително изгодни заеми за бакалавърски степени.

    Brexit ще усложни и придвижването между двете държави, като за 2015 г. над 120 хил. българи са посетили Великобритания, а над 250 хил. британски туристи са дошли в България. 

    Италия Великобритания Германия Франция Brexit Испания

    Оценка на новината

    0