• Парламента на Великобритания ще вземе решението за Brexit

    Парламента на Великобритания ще вземе решението за Brexit

    Върховният съд на Великобритания постанови, че Brexit може да се осъществи само след одобрение от парламента.

    Парламента на Великобритания ще вземе решението за Brexit

    Върховният съд на Великобритания постанови, че Brexit може да се осъществи само след одобрение от парламента. Премиерът на страната, Тереза Мей, обяви, че планът за икономика след излизането на страната от ЕС вече е готов и трябва да бъде представен до края на седмицата.

    Тереза Мей съобщи, че върви към твърд Brexit и след като това се случи, Великобритания ще сключва споразумения за търговия с отделните страни от единния европейски съюз.
    Върховният съд на страната постанови решението си за одобрение от парламента с 8 гласа „за” и само 3 „против”. Парламентите на Шотландия и Северна Ирландия няма да участват във вземането на решение спрямо Brexit.

    Лейбъристите имат достатъчно мнозинство в Камарата на общините, което е в плюс на Мей. Единствената спънка може да се появи при Камарата на лордовете, които подкрепят процеса, но вероятно в по-меки условия.

    Премиерът е готов да представи документа, с който страната ще тръгне по пътя към излизане от Европейския съюз, до края на тази седмица. Министрите искат документа да бъде възможно най-кратък, за да се избегнат дълги дебати по темата.

    Дискусии по темата дали Brexit ще се отрази на България се водят постоянно. Проф. Димитър Хаджиниколов смята, че „България е в особена позиция, тъй като ще председателстваме Съвета на ЕС през 2018г. Ще сме в силна позиция, която вероятно ще ползваме в двустранен аспект.”

    Референдумът за излизане на Великобритания от ЕС е породен по много причини, но една от основните е свързана с опасенията за неконтролираната имиграция. „Именно това отделяне на свободното движение на работната сила от общото споразумение цели Великобритания.”, казва още по темата проф. Хаджиниколов.

     

    Великобритания ЕС Brexit Тереза Мей

    Оценка на новината

    0