• ЕС първо ще се погрижи за собствените си интереси, преди да се споразумее с Великобритания

    ЕС първо ще се погрижи за собствените си интереси, преди да се споразумее с Великобритания

    „Трябва да намерим решение и ще го направим."

    ЕС първо ще се погрижи за собствените си интереси, преди да се споразумее с Великобритания

    Външният датски министър Андерс Самуелсън смята, че осъществяването на търговските сделки между ЕС и Великобритания след Brexit може да се случи след десетилетие.
    „Трябва да намерим решение и ще го направим. Въпросът е дали това ще се случи за 2 години или за 15.”, заяви Самуелсън в интервю от Брюксел.

    Тереза Мей държи дискусиите за търговските споразумения да се случат в рамките на двегодишния период, в който ще се провеждат преговори за излизането на Великобритания от Съюза. Това, обаче не е приоритет за ЕС. Мишел Барние, главен преговарящ по Brexit, отхвърли идеята и информира, че ЕС няма да пристъпи към търговски споразумения, преди условията около Brexit и статутът на европейските граждани в страната не бъдат уточнени.

    Все пак Великобритания даде ясна заявка, че независимо дали ще бъдат осъществени търговски споразумения, ще напусне общността 2 години след като преговорите започнат. Според Дейвид Дейвис, британският министър, е малко вероятно страната да напусне ЕС без сключено бъдещо споразумение, но все пак за този сценарии има подготовка.

    Тереза Мей вече съобщи, че чл. 50 от Лисабонския договор, който ще даде старт на преговорите по напускане на Великобритания, ще бъде задействан до края на март. За момента предварителните обсъждания протичат нормално, но Самуелсън прогнозира, че подходът на европейските правителства няма да бъде мек към Великобритания.

    ЕС първо ще се погрижи са собствените си потребности. Трябва да бъдем сигурни, че няма да попаднем в ситуация, в която ще имаме по-големи трудности да влезем на британския пазар, а в същото време Лондон да се конкурира с по-добри условия от Европа.”, заяви Самуелсън.

    Великобритания ЕС Brexit търговски споразумения между ЕС и Великобритания

    Оценка на новината

    0