• Тереза Мей получи разрешение да задейства процедурата по Brexit

    Тереза Мей получи разрешение да задейства процедурата по Brexit

    Камарата на общините на Великобритания снощи прие законопроекта по излизане на страната от ЕС.

    Тереза Мей получи разрешение да задейства процедурата по Brexit

    Камарата на общините на Великобритания снощи прие законопроекта по излизане на страната от ЕС. С това решение Тереза Мей може да задейства чл. 50 от Лисабонския договор и така да даде старт на процедурата.

    Камарата на общините отхвърли внесените промени от Камарата на лордовете, които предвиждаха защита на всички европейски граждани в страната. Това, обаче няма да попречи на процедурата, тъй като Камарата на лордовете подписа законопроекта без да внесе в него нови промени.

    Веднага след приемането на окончателния законопроект английската валута поевтиня с 0.1%. Паундът отбеляза ръст от 0.36% вчера, когато премиерът на Шотландия Никола Стърджън обяви, че ще подкрепи провеждането на нов референдум за вземане на решението страната да се отдели от Великобритания.

    Все още не е ясно каква е стратегията на Мей при преговорите с Брюксел. Лондон даде информация, че е готов на известен компромис, стига ЕС да съдейства по процедурата, но страната е подготвена и за тежък сблъсък със Съюза. Съществува възможност ЕС да блокира споразумението за напускане.

    Тереза Мей обяви, че чл. 50 от Лисабонския договор ще бъде задействан до края на този месец, но все още няма информация кога ще започнат официалните преговори между Великобритания и Брюксел.

    Великобритания Brexit Камара на лордовете Камара на общините чл.50 от Лисабонския договор

    Оценка на новината

    5.00