• Какво следва след задействането на чл.50 от Лисабонския договор?

    Какво следва след задействането на чл.50 от Лисабонския договор?

    Вече стана ясно, че Тереза Мей ще задейства чл. 50 от Лисабонския договор до края на този месец.

    Какво следва след задействането на чл.50 от Лисабонския договор?

    Вече стана ясно, че Тереза Мей ще задейства чл. 50 от Лисабонския договор до края на този месец. Така премиерът на Великобритания ще обяви официално пред Европа, че ще напусне Съюза. Така само с едно писмо ще бъде сложен краят на 40-годишното партньорство между ЕС и Великобритания.

    Какво ще се случи, обаче, след задействането на чл. 50 от Лисабонския договор? Лисабонският договор е съставен между 27-те страни-членки на ЕС. Когато Тереза Мей официално обяви пред европейските си партньори, че ще напусне Общността, чл. 50 от Лисабонския договор автоматично ще даде 2 години на двете страни да договорят условията за напускане на страната.

    След точно 2 години, независимо дали ЕС и Великобритания са се договорили, Островът вече няма да бъде част от Съюза. Ако се постигнат споразумения, те трябва да бъдат одобрени от парламента на Великобритания и от членовете на Европейския парламент. Това означава, че двете страни всъщност ще имат около 18 месеца, за да се договорят.

    Официалното писмо, в което страната ще обяви своето напускане, трябва да бъде връчено от Тим Бароу, посланник в ЕС за Великобритания. Правителството на страната, обаче обмисля да използва Дейвид Дейвис, който преговаря Brexit от името на Великобритания, като „пощальон”. Той би трябвало да връчи писмото от името на премиера.

    След като писмото вече е предадено, Съвета на ЕС ще трябва да отговори с проект на план за преговорите. По думите на Доналд Туск, председател на Съвета, за това ще бъдат нужни само 48 часа. Когато бъде представен и проектът, трябва да бъде насрочена среща на лидерите на ЕС.

    На нея ще присъстват всички без Тереза Мей. Тази дата трябва да бъде избрана внимателно, за да не съвпадне с изборите във Франция. Висшите чиновници настояват срещата да бъде в края на май, за да се избегне евентуално съвпадение.
    На тази среща ще бъде взето решението за мандат на преговорите. След това преговорите могат да започнат.

    Останалите страни-членки на ЕС ще бъдат представлявани от ЕК. Преговорите по отделните въпроси ще бъдат провеждани главно в Брюксел. Някои въпроси, късаещи отделна страна, могат да бъдат провеждани в съответната столица.

    В крайна сметка висшите чиновници в Брюксел смятат, че всичко опира до пари. Великобритания ще трябва да плати сметката, а тя не е никак малка. По предварителните разчети става ясно, че страната ще трябва да плати на ЕС около 53 млрд. евро.

    Великобритания ЕС Brexit чл.50 от Лисабонския договор Великобритания напуска ЕС

    Оценка на новината

    0