• Brexit стартира на 29 март

    Brexit стартира на 29 март

    Тереза Мей, премиер на Великобритания, ще стартира чл. 50 от Лисабонския договор, който дава началото по излизане на страната от ЕС, на 29 март.

    Brexit стартира на 29 март

    Тереза Мей, премиер на Великобритания, ще стартира чл. 50 от Лисабонския договор, който дава началото по излизане на страната от ЕС, на 29 март. Това съобщи говорител на Тереза Мей.
    Той акцентира на това, че страната иска преговорите по напускане на Общността да започнат, колкото се може по-бързо.

    Тази сутрин пратеникът на Лондон в Брюксел Тим Бароу е предал съобщението, в което официално се заявява намерението на Великобритания, на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

    „Следващата сряда ще бъде даден старт на процеса като бъде активиран чл. 50. В момента ние стоим на прага на най-важните преговори за Великобритания.”, казва Дейвид Дейвис, отговарящ министър за Брекзит.

    От своя страна, ЕС заяви, че е готов да посрещне преговорите по напускането на Великобритания.
    Излизането на Великобритания от ЕС беше подкрепено от народа с мнозинство от 52%. Това е първата държава-членка на Съюза, която иска да прекрати досегашните взаимоотношения.

    От 29 март Островът и ЕС ще имат 2 години, за да постигнат споразумения по поставените въпроси. След изтичането на този срок, Великобритания вече няма да бъде член на съюза, независимо от наличието на взетите решения.
     

    Тереза Мей заяви, че Великобритания трябва да се отдели от ЕС, за да получи по-добър контрол нас имиграцията. За момента очакванията са, страната да сключи нови търговски споразумения с останалите страни-членки.

    Великобритания ЕС Brexit Тереза Мей Брекзит чл.50 от Лисабонския договор

    Оценка на новината

    0