• Само 29% от британците гледат оптимистично на Brexit

    Само 29% от британците гледат оптимистично на Brexit

    53% смятат, че Brexit ще сложи край на добрата икономика на страната.

    Само 29% от британците гледат оптимистично на Brexit

    Проучване на IHS Markit сочи, че съвсем малък процент от британците смятат, че Brexit ще има положителен ефект върху икономиката. През юли 2016г., когато също беше проведено проучване по темата, 39% от британците смятаха, че икономиката ще стане по-здрава и устойчива след напускането на ЕС.

    Сегашното проучване показва спад от 10%. В същото време 53% смятат, че Brexit ще сложи край на добрата икономика на страната, а само 18% не очакват съществена промяна, в какъвто и да е аспект. През юли миналата година песимистите по темата са били 42%.

    Не е изненада, че шотландците са най-песимистично настроени към излизането на Великобритания от Общността. Що се отнася до работния сектор, единствените групи служители, които показват оптимистично настроение спрямо Brexit, са строителите и слижителите в производството. Това вероятно се дължи на спада на паунда, който ще подкрепи износа. Британският паунд спадна със 17% от юни 2016г.

    В момента икономиката на Великобритания се представя добре, но нещата започват да се променят. Инфлацията започна да расте с огромни темпове, цените разстат, а потребителите обмислят ограничение на разходите. Увеличава се и емиграцията на висококвалифицираните кадри. Вероятно, Великобритания ще трябва да се сбслъска с още негативни промени по време на преговорите и ще бъдат нужни усилия, насочени към икономиката на страната в месеците след окончателното напускане на ЕС.

    Великобритания паунд Brexit британска икономика Брекзит

    Оценка на новината

    5.00