• Тереза Мей даде старт на преговорите между ЕС и Великобритания

    Тереза Мей даде старт на преговорите между ЕС и Великобритания

    Днес е денят, в който формално ще се даде старт на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС.

    Тереза Мей даде старт на преговорите между ЕС и Великобритания

    Днес е денят, в който формално ще се даде старт на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС. Тереза Мей вече подписа официалното писмо, което ще бъде предадено на председателя на Европейската комисия Доналд Туск. Писмото ще връчи биратанският представител в ЕС Тим Бароу.

    От днес страната ще има две години да се договори по различни въпроси с ЕС. Европейският парламент обеща да не приема споразумения, които пречат на европейските граждани, преместили се във Великобритания през следващите 2 години. ЕС постави на преден план въпроса дали европейските граждани ще имат същите права за работа и живот ако се преместят в Кралството по време на процедурата.

    Мишел Барние, главен преговарящ по Брекзит за ЕС, изказа притеснения, че Мей би могла да ограничи достъпа на европейците към Великобритания още на  30 март. Тереза Мей днес също ще говори пред Европейската комисия и се очаква да даде разяснения по темата.

    Шотландския парламент подкрепи искането на министъра за провеждане на втори референдум за независимост. Шотландия заяви, че иска да получи независимост от Великобритания, но за момента Лондон не дава признаци, че ще позволи това.

    Великобритания ЕС Brexit Тереза Мей

    Оценка на новината

    0