• Как Швеция се справи с боклука и подобри икономиката си едновременно?

    Как Швеция се справи с боклука и подобри икономиката си едновременно?

    Швеция има един различен проблем с отпадъците и той се корени в това, че страната не разполага с достатъчно боклук.

    Как Швеция се справи с боклука и подобри икономиката си едновременно?

    Швеция има един различен проблем с отпадъците и той се корени в това, че страната не разполага с достатъчно боклук. Страната има иновативен метод за производство на електроенергия от отпадъчни материали. Този полезен метод и добрите навици на жителите са довели до сериозния проблем, че страната вече няма ресурс да произвежда електроенергия от боклука.

    Заради ефективната система за рециклиране и преработване, само 4% от всичкия боклук отива по сметищата. Въпреки, че всички природозащитници са на мнение, че отпадъците не бива да бъдат изгаряни, защото така се вреди на планетата, Швеция напълно опровергава това твърдение. След като страната стига до проблема с дефицита на боклуци се налага да намери и решение, а то е също толкова добро, колкото и самата идея.

    Швеция внася отпадъци от депата на други страни, за да продължи да осигурява електроенергия на половин милион домакинства и 20% от централното топлоснабдяване. Всъщност това има още едно предимство – държавите, продаващи боклука си плащат на Швеция за това.

    Това води до убеждението, че този енергиен модел работи и за икономиката и за опазването на околната среда едновременно. Шведската система може да послужи за пример на много държави. За съжаление във Великобритания, например природозащитниците блокират тази идея, тъй като смятат, че това ще навреди повече на околната среда, отколкото ако боклукът просто си стои в депата.

     

    електроенергия Рециклиране опазване на околната среда шведски енергиен модел Швеция

    Оценка на новината

    5.00