• Великобритания ще гарантира правата на българите след Brexit

    Великобритания ще гарантира правата на българите след Brexit

    Вчера Захариева е взела участие в Съвета на ЕС по външните работи.

    Великобритания ще гарантира правата на българите след Brexit

    Министърът на външните работи Екатерина Захариева е получила уверение от своя колега Борис Джонсън, че българите, пребиваващи във Великобритания, ще запазят досегашните си права, след като страната окончателно напусне Евросъюза.

    Вчера Захариева е взела участие в Съвета на ЕС по външните работи. Тя подчерта, че следващата година, когато България за пръв път ще има българско председателство на Съвета на ЕС, преговорите по излизането на Великобритания от Съюза ще бъдат в много решителна фаза.

    За момента страната ни подкрепя подхода на Европейската комисия първо да бъде установено съгласие по досегашните взаимоотношения с Кралството, след което да бъдат обсъдени бъдещите взаимоотношения.

    Захариева смята, че е е нужно ЕС да остане единен по въпроса и преговорите да се водят на ниво ЕК. Захариева сподели, че Борис Джонсън е подчертал, че вижда българския талант и принос към икономиката и културата на Великобритания.

    Екатерина Захариева е имала възможност да проведе разговори и с външния министър на Ирландия, както и с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурност.

    България Великобритания ЕС Екатерина Захариева правата на българите във Великобритания

    Оценка на новината

    5.00