• Дейвид Малпас е новият президент на Световната банка

    Дейвид Малпас е новият президент на Световната банка

    Досега Малпас заемаше поста заместник-министър на финансите на САЩ

    Дейвид Малпас е новият президент на Световната банка

    Дейвид Малпас беше единодушно избран за президент на Световната банка от Съвета на директорите на финансовата институция. Малпас ще заеме ключовата позиция за 5-годишен период, като мандатът му започва да тече от вторник, 9 април. Финансистът ще замени на поста Кристалина Георгиева, която заемаше временно длъжността.

    В американското правителство Малпас отговаряше за междунанародните отношения във финансония сектор. Той беше номиниран за поста президент на Световната банка лично от Доналд Тръмп и беше единственият кандидат.

    Дейвид Малпас е познат с критичния си тон към Световната банка. От 2017 г., когато зае поста си във финансовото министество на Щатите, Малпас критикуваше институцията с мотива, че е твърде щедра към Китай.

    Пред Ройтерс обаче, сега новият директор на банката казва, че предстои еволюция в отношенията между банката и Китай, която е втората най-голяма световна икономика с важна роля в глобалното развитие. „Очаквам да имаме стабилно сътрудничество с Китай. Имаме обща мисия за намаляването на бедността.“, заявява Малпас.

    Снимка: Ройтерс

    Китай Световна банка Дейвид Малпас

    Оценка на новината

    0