• Сърбия и Русия се споразумяха за създаването на Център за ядрени технологии и иновации в съседната ни държава

    Сърбия и Русия се споразумяха за създаването на Център за ядрени технологии и иновации в съседната ни държава

    Планира се в центъра да се обучават ядрени специалисти от цял свят

    Сърбия и Русия се споразумяха за създаването на Център за ядрени технологии и иновации в съседната ни държава

    В рамките на XI-ия международен форум „Атомекспо” Русия и Сърбия се споразумяха да изградят модерен изследователски Център за ядрени науки, технологии и иновации в бившата югославска държава. Страните подписаха два меморандума за сътрудничество в областта на човешките ресурси и информирането на обществото за използването на ядрените технологии за мирни цели, съобщиха от руската ядрена корпорация „Росатом“.

    „Това ще бъде най-модерният подобен център в тази част на Европа, където ще се обучават специалисти по ядрени технологии от целия свят. Днес атомната енергия се използва в медицината, селското стопанство, промишлеността, „умните градове”. Искаме да развиваме потенциала на Сърбия в тази област, а за това разполагаме с най-добрия партньор – руската компания „Росатом”, която е водеща в света в областта на използване на ядрената енергия за мирни цели”, отбеляза министърът на иновациите и технологичното развитие в правителството на Република Сърбия Ненад Попович.

    В областта на човешките ресурси страните възнамеряват да осъществяват съвместно обучение на специалисти с цел развитие на ядрените технологии за мирни цели, да организират програми за подготовка на персонала и за обмен на студенти, както и обучение на преподаватели за сръбските университети, и много други.

    Дейността за информиране на обществеността относно използването на ядрените технологии ще обхваща направления като разясняване на теми и въпроси, свързани с използване на ядрените технологии, организация и провеждане на международни конференции и изложби, съвместна реализация на социални и образователни проекти, популяризация на атомните технологии, и други.

    „Без квалифицирани кадри ядрените технологии нямат бъдеще, а без обществена подкрепа е невъзможно да се говори за реализация на високотехнологични проекти. Стъпка по стъпка ние със сръбските ни партньори открито и планомерно полагаме основите на бъдещите съвместни проекти, които ще допринесат значително за развитието на икономиката на Сърбия и ще повишат благосъстоянието”, отбеляза генералният директор на държавната корпорация „Росатом”Алексей Лихачов. 

     

     

     

    Росатом Център за ядрени технологии и иновации в Сърбия

    Оценка на новината

    0