• Няма да има глобална рецесия през следващите 12 месеца

    Няма да има глобална рецесия през следващите 12 месеца

    Прогнозата е на Лари Финк - най-големият мениджър на активи в света

    Няма да има глобална рецесия през следващите 12 месеца

    Няма признаци, че световната икономика ще поеме към рецесия следващите 12 месеца, заяви главният изпълнителен директор на BlackRock Inc - Лари Финк, в  събота, предава Ройтерс.

    В интервю за германския бизнес ежедневник Handelsblatt Финк обаче предупреди, че световната икономика е в късната си фаза на дълъг цикъл на растеж, което предполага, че спадът е все по-вероятен.

    "Не виждам никакви признаци за глобална рецесия през следващите 12 месеца", каза Финк, който е най-големият мениджър на активи в света.

    "Централните банки разхлабиха политиката си най-вече заради слабото последно тримесечие на 2018 г. Ще преминем през фаза, в която нещата не са великолепни, но също така  не са и лоши", коментира Финк.

    Този месец Международният валутен фонд съкрати прогнозите си за глобалния икономически растеж за 2019 г. Според институцията растежът може да се забави и още повече заради нерешени търговски спорове и риска Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка.

    Според глобалния кредитор – в лицето на МВФ, на някои големи икономики, включително Китай и Германия, може да им се наложи да предприемат краткосрочни действия, за да подкрепят растежа. Според фонда сериозният спад може да изисква координирани мерки за стимулиране на икономиките.

    Германският финансов министър Олаф Шолц вече изключи възможността стараната му да поеме нов дълг, за да се стимулира растежа на най-голямата икономика в Европа. Той твърди, че намаляването на данъците, по-големите инвестиции и устойчивият пазар на труда ще продължат да стимулират растежа.

    МВФ Лари Финк глобална рецесия

    Оценка на новината

    0