• Плаващият атомен енергоблок „Академик Ломоносов“ е готов за експлоатация

  Плаващият атомен енергоблок „Академик Ломоносов“ е готов за експлоатация

  Очаква се първите киловати от плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“ да бъдат подадени в мрежата през декември

  Плаващият атомен енергоблок „Академик Ломоносов“ е готов за експлоатация

  Приключиха тестовете на ядрената инсталация на главния плаващ атомен енергоблок „Академик Ломоносов“, съобщиха от „Росенергоатом“. Целта на изпитанията беше да удостоверят достигането на технологичните параметри, заложени в проекта, и да потвърдят, че той е напълно готов за експлоатация. Първи и втори реактор на „Академик Ломоносов“ бяха успешно въведени на 100% мощност на 31 март 2019 г.

  „Това е огромно постижение на голям екип от специалисти от „Росатом“. В съответствие с програмата на плаващия енергоблок, през последните месеци бяха проведени всички необходими проверки на системите и оборудването на ядрената инсталация при поетапно повишаване на мощността ѝ.“, заяви Андрей Петров, генерален директор на „Концерн „Росенергоатом“. Той допълни, че предстои получаване на лиценз за експлоатация през юли 2019 г.

  До края на настоящата година в град Певек (Чукотка) трябва да приключат дейностите по изграждането на бреговите и хидротехническите съоръжения за плаващата АЕЦ, както и инфраструктурата, която ще осигури подаването на електроенергия в мрежата на „Чукотенерго“. Дейностите вървят по график.

  В периода на лятна навигация през 2019 г., плаващият енергоблок ще бъде изтеглен на буксир до пристанището на Певек, където ще замени Билибинската АЕЦ и Чаунската ТЕЦ, след изчерпване на ресурса им. Очаква се първите киловати електроенергия от плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“ да бъдат подадени в мрежата през декември тази година. 

   

   

  плаваща АЕЦ "Академик Ломоносов" Росенергоатом

  Оценка на новината

  0