• Търговската война между САЩ и Китай продължава

    Търговската война между САЩ и Китай продължава

    Заговори се, че Тръмп е наредил да бъдат наложени нови мита на целия внос от Китай, който възлиза на около 300 млрд. долара

    Търговската война между САЩ и Китай продължава

    Искрите в търговската война между Съединените щати и Китай припламнаха отново в неделя, след като Вашингтон поиска обещания за конкретни промени в китайското законодателство. Пекин заяви, че няма да погълне никакви „горчиви плодове“, които да навредят на интересите му, пише „Ройтерс“.

    Търговската война между двете водещи световни икономики се разрасна отново в петък, след като САЩ повишиха митата на китайски стоки за 200 милиарда долара. Президентът Доналд Тръмп тогава заяви, че Пекин е разрушил сделката, отказвайки се от ангажименти, поети през продължилите месеци преговори.

    Икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви пред „Фокс Нюз“, че проблемът е нежеланието на Пекин да въведе законодателни промени, които са били договорени. Кудлоу каза, че американските наказателни мита ще останат в сила, докато преговорите продължат.

    От китайската страна, на свой ред, заявиха, че никой не бива да очаква Китай да  отстъпи от основните си интереси. Пекин потвърди, че е отворен за разговори, но няма да прави компромиси с важни принципни въпроси.

    "Схващането, че Китай не може да понесе търговската война, е илюзия и неправилна преценка", гласи коментар в китайския националистически таблоид "Глобал Таймс" от понеделник.

    В неделя Тръмп се опита да представи позицията на САЩ въ търговските преговори  като изгодна.

    "Ние сме точно там, където искаме да бъдем с Китай," написа Тръмп в Twitter, допълвайки, че купувачите на китайски стоки в САЩ могат или да си купят подобни от местни производители, или от други държави-вносители.

    На въпроса кой плаща, отговорът на Кудлоу беше, че „и двете страни ще страдат от това“, като това противоречи на изявлението на Тръмп. Въпреки това той добави, че икономиката на САЩ би трябвало да се справи.

    Кудлоу каза още, че вижда "голяма възможност" за уреждане на спорните въпроси по време на на срещата на върха на Г-20 в Япония в края на юни, където Тръмп и китайския президент Си Дзинпин ще се окажат лице в лице.

    До миналата седмица очакванията бяха, че Тръмп и Си ще подпишат дългоочакваната търговска сделка на Срещата на върха. Търговските преговори обаче, претърпяха сериозен крах миналата седмица, когато Китай предложи обширни ревизии на проектоспоразумението. Пекин искаше да заличи предишните си ангажименти за промяна в законодателството, и да се въведат нови политики по спорните въпроси - от защитата на интелектуалната собственост до принудителните трансфери на технологии.

    Заговори се, че Тръмп е наредил да бъдат наложени нови мита на целия внос от Китай, който възлиза на около 300 млрд. долара. Търговският представител на САЩ заяви, че все още не е взето окончателното решение за подобно действие.

    търговска война между САЩ и Китай

    Оценка на новината

    0