• Няма лесни опции за Китай в търговската война със САЩ

    Няма лесни опции за Китай в търговската война със САЩ

    Американските стоки, върху които Китай може да наложи по-високи мита, не могат да се сравняват с китайския внос в Щатите

    Няма лесни опции за Китай в търговската война със САЩ

    Китай изчерпва възможностите си да отвърне на ударите на Съединените щати, без да накърни собствените си интереси. Вашингтон засилва натиска върху Пекин за коригиране на търговските дисбаланси, което е предизвикателство за китайския държавен икономически модел, пише „Ройтерс”

    Тази седмица Китай заяви, че ще наложи по-високи мита за повечето вносни стоки от САЩ, като в ревизирания списък попадат стоки на стойност 60 млрд. Долара. Това, обачеу е много по-кратък списък в сравнение с този на китайските продукти на стойност 200 милиарда долара, за които Вашингтон вдигна митата.

    Вашингтон също така пренасочва ударите си към други фронтове - на прицел са китайските технологични фирми, като Huawei и ZTE , възможно е и изпращане на американски военни кораби към стратегическия Тайвански проток.

    Докато натискът нараства, китайските лидери настояват за сключване на сделка и избягване на търговската война, която рискува да забави дългосрочното икономическо развитие на Китай, казват  хора, запознати с тяхното мислене.

    Пекин обаче се опасява от евентуална националистическа реакция, ако изглежда, че твърде много отстъпва на Вашингтон.

    Съгласието с исканията на САЩ за прекратяване на субсидиите и данъчните облекчения за държавните фирми и стратегическите сектори в Китай също би подкопало държавния икономически модел на Китай ,и съответно би отслабило контрола на комунистическата партия върху икономиката, пише „Ройтерс”.

    От юли миналата година Китай е натрупал кумулативно допълнителни митнически тарифи стоките си в САЩ за около 110 милиарда щатски долара.

    Според американски търговски данни за 2018 г., Китай внася американски продукти за около 10 милиарда щатски долара, под формата на суров петрол и самолети. В същото време, американският президент Доналд Тръмп заплашва да вдигне митата на китайски стоки още 300 млрд. Долара. Единственото друго, което Пекин би могъл да обложи, е вносът на услуги на САЩ.  Съединените щати имаха излишък в търговията с услуги с Китай в размер 40,5 млрд. Долара през 2018 г. Според анализаторите обаче, китайската страна едва ли би спечелила от това.

    търговска война между САЩ и Китай

    Оценка на новината

    0