• „Галъп интернешънъл“: Гражданите на ЕС се страхуват от разпад заради Брекзит

    „Галъп интернешънъл“: Гражданите на ЕС се страхуват от разпад заради Брекзит

    Великобритания остава дълбоко разделена по въпроса за Брекзит, сочи изследването на световната асоциация

    „Галъп интернешънъл“: Гражданите на ЕС се страхуват от разпад заради Брекзит

    Макар и обединени в привързаността си към ЕС, европейските гласоподаватели са разделени в очакванията си за бъдещето на Съюза. Мнозинството от анкетираните от двете страни на Ламанша все пак са единни в страховете си, че в Европа може да има „ефект на доминото“ в резултат на Брекзит - ако Великобритания напусне, да я последват и други. Това са част от изводите, които се налагат от последното изследване на „Галъп интернешънъл“.

    Гражданите във Великобритания остават дълбоко разделени по въпроса за Брекзит. 58% от европейските граждани и 62% от британцитеските смятат, че Брекзит е по-лош за ЕС, отколкото за Обединеното кралство. Но нито европейците, нито британците са абсолютно убедени, че Брекзит най-накрая ще се състои. 39% от интервюираните в Европа смятат, че все пак Обединеното кралство ще остане (27% във Великобритания очакват отмяна на резултата на референдума от 2016 г., а 29% не са сигурни). Следователно изглежда, че несигурността ще продължи да доминира в политиката на ЕС, тълкуват статистиката от „Галъп“. В Източна Европа 48% казват, че Обединеното кралство ще остане в Съюза, докато 37% смятат, че ще напусне.

    По-голямата част от гражданите от двете страни на Ламанша искат повече гъвкавост от ЕС в преговорите за Брекзит, така че да се постигне споразумение. Това предполага, че ако има несъгласие по текущата сделка, то не е между обикновените граждани, а между политическия елит, смятат от „Галъп“.

    Повечето от британците са гласували за Брекзит, защото само част от тях се чувстват европейци (42%). Тук е голямата разлика с континентална Европа, където 71% от гражданите на ЕС се приемат за европейци. Съмненията, породени сред поданиците на Обединеното кралство, са следствие на десетилетия на антиевропейска реторика, обхванала британската преса, като факторът идентичност е в сърцето на проблема, посочват от „Галъп интернешънъл“.

    Само дни преди европейските избори, гласоподаватели от цяла Европа остават дълбоко разделени относно това дали тези избори ще доведат до промяна. Всеки втори (49%) очаква изборите да имат положително въздействие, докато 41% смятат, че изборите няма да доведат до промяна в ЕС.

    Мнозинството в първоначалния блок на ЕС (западните и северните държави-членки на ЕС) не очакват никаква положителна промяна след изборите за Европейски парламент, докато мнозинството в Южна Европа и новите страни-членки са по-оптимистично настроени по отношение на резултата.

    Левите в ЕС са разделени (48% оптимисти срещу 45% песимисти) в очакванията си за промяна, произтичаща от предстоящите избори. Крехко мнозинство от избирателите, заемащи по-центристки позиции (50% на 42%), са положително настроени. Ясно мнозинство сред десните избиратели (59% на 35%) очакват положително развитие. Това разделение е един от факторите за увеличаване на подкрепата на популистките партии в ЕС, коментират анализаторите на „Галъп“.

    Брекзит Европейски избори Голъп интернешънъл

    Оценка на новината

    0