• Китай към САЩ: Провокирането на търговски спорове е "открит икономически тероризъм"

    Китай към САЩ: Провокирането на търговски спорове е "открит икономически тероризъм"

    Китайските власти акцентират и върху развитието на добрите си отношения с Русия

    Китай към САЩ: Провокирането на търговски спорове е "открит икономически тероризъм"

    Провокирането на търговски спорове е "открит икономически тероризъм", заяви високопоставен китайски дипломат в четвъртък, засилвайки реториката срещу Съединените щати, на фона на разгорялата се търговска война, която не изглежда да приключи скоро, пише Ройтерс.

    Агенцията припомня, че търговското напрежение между Вашингтон и Пекин ескалира рязко по-рано този месец, след като администрацията на Тръмп обвини Китай, че е „отстъпил“ от предишните си обещания да предприеме структурни промени в свои икономически практики.

    По-късно Вашингтон удари Поднебесната империя, като повиши до 25% търговските мита върху китайски вносни стоки на стойност 200 млрд. долара. Това накара Пекин да отвърне на удара с реципрочни санкции върху американския внос, който обаче е доста по-малък.

    В изказване пред репортери в Пекин китайският вицепрезидент Джанг Ханхуй заяви, че Китай се противопоставя на използването на мерки като търговски санкции, мита и протекционизъм.

    „Ние се противопоставяме на търговската война, но не се страхуваме от нея. Този вид преднамерено провокирани търговски спорове е открит икономически тероризъм, икономически шовинизъм, икономически тормоз”, каза Джанг, попитан за търговската война със САЩ.

    „Всеки губи по време на търговска война“, добави Джанг Ханхуй, като  насочи разговора към държавното посещение на китайския президент Си Цзинпин в Русия следващата седмица, където той ще се срещне с руския президент Владимир Путин и ще говори на голям форум за инвеститори в Санкт Петербург. Джанг допълни, че ​​търговският сблъсък със САЩ ще има сериозен отрицателен ефект върху глобалното икономическо развитие и възстановяване.

    "Определено ще се справим с всички външни предизвикателства, ще си свършим добре работата, ще развиваме икономиката си и ще продължим да повишаваме жизнения стандарт на нашите два народа", каза той, имайки предвид Китай и Русия.

    Китай засили критиките си срещу Вашингтон, тъй като този месец Съединените щати обявиха, че ще продължат с увеличението на митата за китайския внос, и включиха технологичния гигант Huawei в черния списък на чуждестранните компании-

    През последните две седмици Китай намекна, че може да използва своето господстващо положение като износител на редки земни елементи и метали за САЩ, като лост в търговската война. Става дума за група от 17 редки химични елемента, използвани на практика за всякакво производство - от високотехнологична потребителска електроника до военно оборудване.

    В четвъртък китайски държавен вестник написа, че "би било наивно да се мисли, че Китай няма други мерки за противодействие, освен редките химични елементи и метали“.

    "Както китайските власти вече потвърдиха, те разполагат с „достатъчно голям набор от инструменти", за да се справят с всеки проблем, който може да възникне в хода на ескалацията на търговското напрежение, и те са готови да се защитатават на всяка цена", се казва в статията.

    Китай последователно отхвърли критиките на САЩ по отношение на ограничения достъп на чуждестранни компании до китайския пазар, принудителните трансфери на технологии и защита на интелектуалната собственост, като многократно бяха обещани последващи икономически реформи.

     

    технологии Huawei световна икономика

    Оценка на новината

    0