• Тръмп разговаря по телефона с кандидата за премиер на Великобритания Борис Джонсън

    Тръмп разговаря по телефона с кандидата за премиер на Великобритания Борис Джонсън

    Тръмп похвали основните поддръжници на Брекзит – Джонсън и Найджъл Фараж, а съветниците на американския президент призоваха следващия министър-председател да блокира достъпа на Хуавей до най-новите мобилни технологии

    Тръмп разговаря по телефона с кандидата за премиер на Великобритания Борис Джонсън

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп излезе на сцената на политическата криза във Великобритания във вторник, като се обади по телефона на Борис Джонсън, подкрепящия Брекзит фаворит за поста на министър-председателя Тереза ​​Мей, предава агенция Ройтерс.

    Във вторник Тръмп предложи на бившия външен министър Джонсън да се срещнат лице в лице. Именно на Борис Джонсън принадлежат думите, че Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 31 октомври, със или без сключена сделка. Джонсън обаче отхвърли поканата, тъй като трябваше да се съсредоточи върху срещата на депутатите от консервативната партия, които ще гласуват за фаворита си за следващ премиер на Обединеното кралство, пише Ройтерс, позовавайки се на свой източник. Президентът разбра ситуацията и заяви, че очаква с нетърпение срещата да се случи на по-късен етап, по информация на източника на агенцията. Разговорът между Джонсън и Тръмп е продължил около 20 минути.

    Още преди самолетът му да се приземи на британска земя, Тръмп похвали основните поддръжници на Брекзит – Джонсън и Найджъл Фараж, а съветниците на американския президент призоваха следващия лидер на Великобритания да блокира достъпа на Хуавей до технологиите за мобилни телефони от следващото поколение, пише Ройтерс

    По-рано Тръмп обеща на Великобритания значителна търговска сделка след Брекзит. "Ще постигнем много, много съществена търговска сделка, ще бъде много справедлива сделка, и мисля, че това е нещо, което и двамата искаме да направим," каза Тръмп на срещата си с Тереза Мей в двореца Сейнт Джеймс.

    В навечерието на посещението си Тръмп похвали Джонсън, заявявайки, че ще стане „много добър“ министър-председател и препоръча рязко излизане от Европейския съюз на 31 октомври със или без сделка. Тръмп призова и Фараж, който е бич за ръководената от Мей консервативна партия, да води разговорите с ЕС.

    Brexit е най-значимият геополитически ход за Обединеното кралство след Втората световна война и ако това се случи, Лондон ще разчита повече на САЩ, тъй като връзките с останалите 27 държави-членки на ЕС се разхлабват, посочва Ройтерс.

    Хуавей ще участва в разговори на върха в Лондон, след като британското правителство се противопостави на изискванията на администрацията на Тръмп и позволи на китайската компания ограничена роля в изграждането на новите 5G мрежи.

    „Ние бяхме ясни. Искането ни е нашите съюзници, партньори и приятели да не правят нищо, което би застрашило общите ни интереси в областта на сигурността”, каза американският държавен секретар Майк Помпейо.

    Хиляди хора протестираха в центъра на Лондон срещу Тръмп, но цифрите бяха далеч по-малки от десетките хиляди, които се събраха, за да се противопоставят на посещението му миналата година.

    Брекзит

    Оценка на новината

    0