• Новите смартфони Huawei - без инсталиран Facebook

    Новите смартфони Huawei - без инсталиран Facebook

    Facebook забрани предварителното инсталиране на приложенията си на новите смартфони на Huawei, в синхрон с американските санкции срещу технологичния гигант

    Новите смартфони Huawei - без инсталиран Facebook

    Компанията Facebook (Фейсбук) вече не позволява предварително инсталиране на своите приложения на смартфоните Huawei. Това е последният удар за китайския технологичен гигант, който се бори да удържи бизнеса си в условията на американската забрана да закупува американски технологии и софтуер за устройствата си, пише агенция Ройтерс.

    Клиентите, които вече имат телефони Huawei, ще могат да използват приложенията и да получават необходимите актуализации за тях, съобщи Facebook. Новите телефони на Huawei обаче вече няма да могат да инсталират и поддържат приложения като Facebook, WhatsApp и Instagram.

    Производителите на смартфони често сключват бизнес споразумения, за да поддържат популярни приложения като Facebook на устройствата си. Приложения като Twitter и Booking.com също са предварително инсталирани на смартфоните Huawei на много пазари. Засега компаниите Twitter Inc и Booking Holdings не са коментирали въпроса дали ще продължат сътрудничеството си с китайския технологичен гигант.

    Този ход на Facebook намалява перспективите за продажби пред Huawei Technologies Co Ltd, чийто бизнес в областта на смартфоните беше най-големият генератор на приходи за компанията миналата година. Тогава Huawei постигна силен растеж на пазарите в Европа и Азия.

    По-рано от Google заявиха, че от август няма да предоставят софтуера на Android за смартфоните Huawei. Тогава изтича 90-дневната отсрочка, предоставена от правителството на САЩ, за търговия с Хуавей. Но Playstore на Google, както и всички приложения на Google ще продължат да бъдат достъпни на настоящите модели телефони на Huawei, включително и на тези, които все още не са доставени или дори конструирани.

    За разлика от Google, забраната на Facebook се отнася за всеки телефон Huawei, който още не е напуснал производствената фабрика, казва запознат източник на Ройтерс. Facebook отказа да коментира кога е влязла в сила забраната.

    google facebook Huawei фейсбук Хуавей световна икономика технологии

    Оценка на новината

    0