• Световната икономика губи 6% от БВП заради неквалифицирани кадри

  Световната икономика губи 6% от БВП заради неквалифицирани кадри

  Глобална дискусия за "човекоцентричен подход" на пазара на труда, поиска шефът на „Росатом“ по време на Петербургския международен икономически форум

  Световната икономика губи 6% от БВП заради неквалифицирани кадри

  Генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов предложи да се проведе международна дискусия с участието на работодатели, политици и преподаватели за реализиране на т.нар. човекоцентричен подход за решаване на „кадровата пропаст“ и дефицита на таланти на пазара на труда. Човекоцентричният подход е насочен повече към човека, отколкото към изкуствения интелект. Нито една компания или държава в света не може да реши сама предизвикателствата по смяна на модела, заяви Лихачов по време на Петербургския международен икономически форум.

  Новите технологии, изкуственият интелект, роботизацията и интернетът променят радикално пазара на труда. Образователната система и предварителната подготовка не успяват с промените. Случва се парадоксална ситуация – милиони не могат на намерят работа, а предприятията се оплакват, че няма кой да работи и липсват специалисти. Отговорът на тези предизвикателства е промяна на подхода на подготовката на кадри към т.нар. човекоцентричен модел. В центъра на системата за подготовка на кадри трябва да стои човекът със своите ценности и потенциал“, заяви Лихачов.

  Ежегодните загуби на световната икономика заради несъответствие на квалификацията на кадрите с актуалните изисквания на бизнеса достигат 6% от глобалния Брутен вътрешен продукт, стана ясно още от данните, изнесени на форума.

  „Днес повече от 1 милиард души са или недостатъчно квалифицирани или са прекалено квалифицирани за работата, която вършат. Убеден съм, че новата концепция за човекоцентрично образование и пазар на труда ще позволи да се реши този проблем в средносрочна перспектива“, заяви управляващият директор и председател на руския клон на международната консултантска компания  BCG - Владислав Бутенко.

  По време на сесията „Кадрово осигуряване на прехода към бъдещето“ в рамките на Петербургския международен икономически форум, Лихачов се обяви за експертен диалог по време на световния шампионат WorldSkills, който ще се проведе през август в Казан.

  45-ят световен шампионат  WorldSkills, който тази година ще се проведе в Казан от 22 до 27 август, ще се превърне в ключова платформа за разработване на пътна карта за внедряване на петте принципа на човекоцентричния подход за развитието на талантите - умения на бъдещето, активна самостоятелност, трудова мобилност, прозрачност на пазара на труда и разнообразие на ценностите. Това заяви по време на форума президентът на WorldSkills International Саймън Бартли.

  световна икономика

  Оценка на новината

  0