• Китай възнамерява да отговори, ако САЩ ескалират търговския конфликт

    Китай възнамерява да отговори, ако САЩ ескалират търговския конфликт

    Тръмп заплаши да повиши митата върху китайски вносни стоки за 300 млрд. долара, ако и на срещата на Г-20 не се стигне до търговска сделка с Китай 

    Китай възнамерява да отговори, ако САЩ ескалират търговския конфликт

    Китай ще отговори категорично, ако САЩ настояват за ескалация на търговското напрежение, съобщи китайското външно министерство във вторник, пише агенция Ройтерс. Отговорът на Поднебесната империя идва в резултат на изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че ще въведе допълнителни търговски мита, ако на срещата на върха на Г-20 не се стигне до търговска сделка.

    Тръмп многократно е заявявал, че очаква да се срещне с китайския президент Си Цзинпин на форума на високо равнище в Осака в края на юни, но Китай все още не е потвърдил.

    Миналата седмица Тръмп заяви, че след срещата на лидерите на най-големите световни икономики ще реши дали да изпълни заплахата си за повишение на митата върху китайски вносни стоки за най-малко 300 милиарда долара. Вчера пък Тръмп заяви, че е готов да въведе нов кръг от наказателни тарифи за китайския внос, ако не постигне напредък в търговските преговори със Си Цзинпин в Осака.

    На 10 май Тръмп повиши до 25% митата за китайски вносни стоки на стойност 200 млрд. долара, и предприе стъпки за допълнително увеличение на търговските тарифи за други стоки от Китай на стойност 300 млрд. долара. Пекин отвърна с увеличение на митата за американски вносни стоки на стойности 60 млрд. долара, припомня Ройтерс.

    Правителството на САЩ разгневи Китай и с поставянето на технологичния гигант Huawei Technologies Co Ltd в т. нар. „черен списък“, който забранява на американските компании да работят с китайската фирма, която е най-големият производител на оборудване за телекомуникации в света.

    Инвеститорите се притесняват, че Китай ще отвърне на удара, като постави американски компании в аналогичен „черен списък“ или забрани износа в Съединените щати на редкоземни метали, които се използват за производството на голям брой високотехнологични продукти като карти за памет, акумулаторни батерии и мобилни телефони.

    САЩ Китай търговска война световна икономика

    Оценка на новината

    0