• Прогнозите за преговорите между Тръмп и Си вещаят слаб резултат

    Прогнозите за преговорите между Тръмп и Си вещаят слаб резултат

    Запознати твърдят пред Ройтерс, че подготовка за ключовата среща почти липсва, дори здравето на световната икономика е под въпрос

    Прогнозите за преговорите между Тръмп и Си вещаят слаб резултат

    Три седмици преди датата на евентуалните преговори между китайския и американския лидери на срещата на Г-20, очакванията за напредък в преодоляването на търговското напрежение са понижени, пише агенция Ройтерс. Източниците твърдят, че подготовка за срещата почти липсва, дори здравето на световната икономика е под въпрос.

    Президентът Доналд Тръмп заяви, че иска да разговаря със Си Цзинпин на срещата на високо равнище на Г-20, която ще се проведе на 28 и 29 юни в Осака, Япония. Той каза, че тогава ще реши дали да повиши митата за почти целия китайски внос.

    Въпреки че нито една от страните не е потвърдила, че срещата ще се състои, инвеститорите по света, които видяха как над трилион долара изчезват от световните пазари през последния месец, в резултат на търговската война, ще следят внимателно всяка стъпка на двамата държавници.

    "Атмосферата е отровна", коментира за Ройтерс водещ западен дипломат в Пекин.

    Източници, запознати с въпроса, включително служители и дипломати във Вашингтон и Пекин, твърдят, че липсва подготвителна работа за срещата, което се дължи до голяма степен на нарастващото недоволство. Търговските преговарящи екипи не са се срещнали след като преговорите стигнаха до задънена улица на 10 май.

    Есуар Прасад, професор по търговия в Корнелския университет и бивш ръководител на китайския отдел в Международния валутен фонд, заяви, че очакванията от преговорите са за слаб резултат.

    "Най-добрият резултат от една среща на Тръмп и Си, която е съмнителна на този етап, ще бъде споразумение между двете страни да възобновят преговорите", каза Прасад, който е в контакт с китайски запознати служители. "Перспективите за дори временно и ограничено прекратяване на огъня са малко вероятни, очертава се продължителен период на търговско напрежение между двете страни”, коментира той.

    САЩ Китай търговска война световна икономика

    Оценка на новината

    0