• ЕС изпреварва САЩ по иновации

    ЕС изпреварва САЩ по иновации

    Същевременно Европейският съюз изостава все повече от страни като Япония и Южна Корея

    ЕС изпреварва САЩ по иновации

    ЕС подобрява равнището си на иновации за четвърта поредна година, като за първи път Европа изпреварва в това отношение Съединените щати. Това показват доклади за иновациите в рамките на Съюза, публикувани от Европейската комисия.

    В същото време Европейският съюз изостава все повече спрямо държави като Япония и Южна Корея, докато Китай наваксва своето изоставане много бързо, се посочва още в документите.

    Иновациите вещаят бъдещи работни места и икономически растеж. Радвам се, че ЕС като цяло отбелязва напредък. За да запазят обаче преднината си в световната надпревара, както ЕС, така и държавите членки трябва да продължат да инвестират и да разработват адекватни политики в услуга на иновациите“, отбеляза Карлош Моедаш, комисар по въпросите на изследванията, науката и иновациите.

    Въз основа на показателите си, страните от ЕС се разделят на четири групи в сравнителния доклад за иновациите в Европейския съюз: водещи новатори, силни новатори, умерени иноватори и скромни новатори. Швеция е водещият новатор в ЕС за 2019 г., следвана от Финландия, Дания и Нидерландия. Обединеното кралство и Люксембург вече не са водещи, но попадат в групата на силните новатори, където за първи път се нарежда и Естония.

    Иновациите в ЕС са нараснали средно с 8.8 % от 2011 година насам. 25 държави от ЕС са увеличили показателите си в областта на иновациите за същия период. Най-резултатни са били Литва, Гърция, Латвия, Малта, Обединеното кралство, Естония и Нидерландия, а най-много са занижили показателите си Румъния и Словения.

    На световно равнище освен, че вече надминава САЩ, ЕС запазва преднината си пред Бразилия, Индия, Русия и Южна Африка. Китай обаче го догонва, като показателите му говорят за три пъти по-бърз растеж на иновациите от този в ЕС.

    Ето кои са водещите държави в ЕС по иновации в отделни области:

    • Дания —човешки ресурси и благоприятстваща иновациите среда;
    • Люксембург — привлекателни научноизследователски системи;
    • Франция — финансиране и подкрепа;
    • Германия — фирмени инвестиции;
    • Португалия — новаторски МСП;
    • Австрия — взаимовръзки;
    • Малта — интелектуални активи;
    • Ирландия — отражение върху заетостта и отражение върху продажбите.

    Най-новаторските региони в ЕС са Хелзинки-Усимаа (Финландия), следван от Стокхолм (Швеция) и Ховедщаден (Дания). Тазгодишният Сравнителен доклад за иновациите по региони показва силно сближаване в резултатите на отделните региони и спад в разликите помежду им.

    През последните десетилетия около две трети от икономическия растеж в Европа се дължи на иновациите. Всяко евро,  което ще бъде инвестирано в рамките на най-амбициозната до момента европейска програма за изследвания и иновации „Хоризонт Европа“ за периода 2021 – 2027 година, може потенциално да генерира възвръщаемост до 11 евро от БВП в продължение на 25 години, се посочва в доклада на Комисията. Очакванията са инвестициите в научни изследвания и иновации да способстват за създаването на до 100 000 нови работни места в областта на научните изследвания и иновационните дейности между 2021 г. и 2027 г.

    Европейски съюз иновации ЕС Хоризонт Европа

    Оценка на новината

    0